Hallsbergare är RUT-avdragets förlorare

Varför RUT-avdraget är så orättvist? Tja, det handlar om att folk (läs rika) gör skatteavdrag på hundratals miljoner. Pengar som skulle kunna användas till annat nyttigt i samhället. Kanske gå till vård- och omsorg.
De som utnyttjar RUT är de riktigt rika. Vanligt folk har knappast råd med utgiften för att anställa en piga, varken med eller utan avdrag.

BINGO för de rika, skriver Aftonbladet. De utgör 3 procent av befolkningen men slukar 35 procent av avdraget. Av dessa är det 15 procent som har en inkomst på över en miljon kr om året.
Och ju rikare, desto större avdrag av naturliga skäl.
I den lägsta inkomstgruppen är det 0,77 procent som utnyttjar Rut-avdraget.

Det är ingen kvalificerad gissning att 99 procent av Hallsbergs invånare är rena förlorare när det gäller det så kallade pig-avdraget.
Ytterligare ett exempel på hur borgerlig politik vrider till orättvisorna mellan människor.

Jag tycker det är fel att ha ett bidrag som är så riktat till de allra mest välbeställda, säger Thomas Östros, ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna.
Hade det funnits oändligt med resurser skulle man inte behöva bry sig om det. Men har man inte tillräckligt med pengar för att äldreomsorgen kan behålla sin personal, förstår jag inte varför de med miljoninkomster ska få 10 000 kronor i skattelättnader för att köpa tjänster.

(OBS. Förväxla inte RUT med ROT. Det senare är ett avdrag för hantverkstjänster som dels kan ge låginkomsttagare råd att reparera sina bostäder, dels underlättar för hantverkare att få jobb i finansoron)


Kommentarer
Postat av: Skurgumman

Visst får vem som helst utnyttja avdraget för hushållsnära tjänster. Men vem mer än de riktigt rika har råd att få denna skattesubvention? Den familj på två vuxna som kan utnyttja det till max måste ta 100 000 kr ur egen ficka för att betala barnvakt, den som klipper gräset osv. Sedan bjuder Anders Borg på lika mycket av allas våra skattepengar.



156 500 personer utnyttjade "pigavdraget" perioden 1 juli 2009 till 3 mars i år. 1 procent (EN) av dessa tjänade under 280 000 kr.



Ge mig pengar direkt ur statskassan för att jag skurar mina golv själv. Det är lika rättvist.

2010-03-11 @ 22:35:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0