En sann mänsklig natur?

I tider när budskapen låter slående lika. När borgarna låter som socialdemokrater och till och med skaffar sig en logga inför valrörelsen som är nästan röd. Då är det inte utan att folk kan bli förvirrade.

Det är lätt för oss också att tappa fotfästet och inte se riktigt klart, fastän det egentligen är ganska uppenbart hur vi skiljer oss från borgarna. Det som alltid kommer att förbli den största skillnaden är synen på människan.

I borgarnas värld misstros individen och behöver kontrolleras. Från skolan till sjukförsäkring förutsätts det att folk är lata och fuskar om inte tvång och piska tas fram. Människor som vill göra rätt för sig och arbeta hårt, lyfts fram som beundrade och med det underförstått, inte som folk i gemen. Hellre fälla än fria.

För en socialdemokrat är det självklart att människor vill göra rätt för sig. Att människor drivs av att hjälpa till, klara sig själva och även av att ge av sin egen fria tid för att skapa ett bättre samhälle.

Detta betyder inte att socialdemokrater därmed är naiva och inte begriper att det kommer att finnas människor som utnyttjar systemet, men att vi snarare friar än fäller, tills motsatsen är bevisad. Detta för att skapa en positiv syn på sin medmänniska.

För mig finns det ingen mänsklig natur på det sätt, att jag anser att vi är födda till den. Borgarna ser det som att vi först och främst är födda till att tänka på oss själva och de våra nära i livet. Detta är borgerlighetens grundtro på människan. Och i det glömmer de bort att vi är homo sapiens.

Denna, den borgerliga "mänskliga natur", strävar att få vinning för egen del. Detta anses som drivkraften bakom mänsklig "utveckling". Drivkraften till allt arbete och skall därmed premieras, för det ses som den enda möjligheten till försörjning för mänskligheten.

Det största dilemmat bakom denna syn på människan är att det krävs oändliga resurser på jorden, för att alla skall nå sin egen lycka. Nå den "American dream" som ju i grunden är vad de handlar om. Fast det finns för de borgerliga inget egenvärde i att alla skall ha det bra. Skillnader får gärna finns om det driver fram samhällsutvecklingen.

För mig är människan inte född till att ha en viss natur. För mig är människan - homo sapiens - den visa människan. Den visa människan som kan skapa sin egen människosyn, sin egen natur. Det är väl i just denna fråga som jag för en gångs skull är överens med Bibeln. Människan har en fri vilja. Och just i vårt land har vi genom vår klokhet och under Socialdemokratin därmed skapat en syn på människan som är positiv. Ju fler människor som antar denna syn, desto mer sann blir den. Vi är inte offer för en mänsklig natur, utan vi skapar den själva.

Tyvärr så håller nu borgerligheten på att rasera denna tillit och positiva syn som vi har haft till varandra här i Sverige. Plötsligt ses den som naiv, som osann. Och då blir det som vi tänker, för så blir det alltid. Alltså som vi tänker. För vi är homo sapiens, den visa människan, som kan skapa vår egen natur och just nu låter vi borgarna härja fritt, med sitt "sköt dig själv och skit i andra".

Av Maja Stopek

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0