Behöver inte skiftarbetare barntillsyn

Rätten till barnomsorg för den som arbetar på obekväm arbetstid är viktig! Men i förslaget till ny skollag presenterar den borgerliga regeringen inga lösningar på barntillsynen för de föräldrar som har sin arbetstid förlagd under denna så kallade obekväm arbetstid. Den borgerliga regeringen med Björklund i spetsen vill inte att kommunerna ska vara skyldiga att ordna barnomsorg till barn vars föräldrar behöver arbeta kvällar, nätter och helger.

Skollagen säger att förskola ska erbjudas utifrån föräldrars arbete eller studier eller barnets eget behov, varför avslår då borgarna kravet på barnomsorg på obekväma arbetstider?

Regeringens arbetslinje går inte heller ihop med det nya skollagsförslaget. Barnens behov och trygghet måste prioriteras även när föräldrar är arbetslösa. Kraven på arbetslösa är att de ska vara aktiva arbetssökande och snabbt kunna ta till exempel vikariat och korttidsjobb, som ofta ligger på obekväma tider. Pedagogisk verksamhet och annan barnomsorg måste fungera för alla barn, även för dessa.

I Hallsberg har de styrande socialdemokraterna ändå ordnat med en ”nattisavdelning” som har öppet hela veckan mellan kl 18 och 8.30.

Och om föräldrar i Hallsberg är arbetslösa har deras barn rätt till plats 15 timmar/vecka. Kom hit på ett studiebesök Björklund! 


Kommentarer
Postat av: Emil

Regeringens förslag till ny skollag blev totalt sågad av Lagrådet, som skriver: "Anmärknignsvärt många brister och dåligt förberett". Och det är bara några av Lagrådets synpunkter på regeringens förslag som man menar inte borde ha lämnats i det skick det har.



Skönt att det finns någon instans som kan bromsa de värsta grodorna som den borgerliga regeringen gör. Obs att Lagrådet inte lägger sig i politiken utan bara ser till det juridiska i nya lagförslag.



"Lagen går inte att tillämpla som förslaget ser ut", skriver man. "Dessutom gör otydligheter att vissa förslag kan tolkas så att de bryter mot grundlagen", dundrar Lagrådet.

2010-03-04 @ 12:05:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0