Speciella elitklasser på Alléskolan

Speciella elitklasser på Alléskolan. Det kan bli ett faktum nästa år. I går lämnade vår borgerliga regering sin proposition till riksdagen om en ny skollag.

Det är antagligen bra att vi får en reviderad skollag. Den gamla har funnits sedan 1980-talet och måste väl vara omodern i många delar vid det här laget. Men det viktiga är naturligtvis vad man skriver in i den nya lagen.

Att man från årskurs sju ska kunna skilja ut enskilda elever kanske är bra om det görs på rätt sätt. Har en elev speciella färdigheter är det naturligvis bra att dessa stöds och utvecklas. Men "elitklasser"?

Nu tror jag att vår borgerliga regering bara menar väl med den nya lagen. Men det går inte att komma ifrån att det här med specialklasser gör att tankarna associerar till ett annat land som delade in folk i elitgrupper för drygt 70 år sedan.

Eller till hur det var i Sverige förr med tydligt uppdelade socialgrupper.

Nu gäller det för oss socialdemokrater att bevaka alla elevers rätt att varje dag möta en god pedagog och lärare. Och motarbeta att svenskarna ännu hårdare delas in i de olika klasstillhörigheter som vår moderatstyrda regering redan under den här mandatperioden lyckats göra i rikare rika och fattigare fattiga.

Frågan är snarare om den nya skollagen är genomtänkt ordentligt. Det förefaller som borgarna återigen fört fram ett hafsverk för att hinna driva igenom så mycket som möjligt före valet.

Faktum är att Lagrådet på nytt gett regerigen skarp kritik. Rådet anser att lagförslaget har så många brister att det inte ens borde ha överlämnats till dem. Det handlar om centrala begrepp som inte har definierats enhetligt och att hänvisningar till andra lagrum är felaktiga. Enligt Lagrådet kan förslaget till och med strida mot grundlagen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0