En kritisk granskning av privat äldreomsorg

Här kommer en intressant text om privatisering och i synnerhet privatisering av äldrevården, där dagens Rut-avdrag för hushållsnära tjänster är en viktig faktor.

Texten är lång men väl värd att läsa för var och en som tänker sig att bli pensionär och åldras.

I dagens Sverige finns ett antal starka röster som argumenterar för en drastisk förändring av den svenska äldreomsorgen. Dessa aktörer hävdar att det offentliga åtagandet för äldreomsorgen måste minska framöver.

Vissa tjänster föreslås att helt tas bort från äldreomsorgen, medan andra tjänster endast ska erbjudas på en basnivå och kompletteras med privat köpt hjälp. På så sätt förväntas en större del av äldreomsorgen finansieras av de äldre själva.

Forskarna Marta Szebehely, Institutet för Framtidsstudier och Institutionen för Socialt arbete, Stockholms universitet och Gabrielle Meagher, Faculty of Education and Social Work, University of Sydney redovisar i en rapport hur de undersökt argument för och emot ökade privata inslag i äldreomsorgen. Rapporten diskuterar också troliga/möjliga konsekvenser av en ökad privat finansiering av äldreomsorgen.

Andelen äldre i befolkningen ökar samtidigt som skatteintäkterna inte kan förväntas höjas i samma utsträckning. Det har också hävdats att äldre kommer att ha mycket högre krav på äldreomsorgen i framtiden än idag. Sammantaget gör detta diskussionen kring det offentliga åtagandets omfattning och privat finansiering inom äldreomsorgen till ett intressant fält för många samhällsaktörer, skriver forskarna och fortsätter:

Jämfört med många andra länder är det relativt få äldre som köper privat hjälp i Sverige i dag. De flesta får den omsorg de behöver av anhöriga eller den offentligt finansierade äldreomsorgen.

Enligt nya uppgifter om utnyttjandet av skattereduktion för hushållsnära tjänster utnyttjar dock ett antal äldre skatterabatten, men skillnaderna mellan äldre i olika inkomstgrupper är stora: Färre än 1 procent av äldre med en inkomst under 120 000 kr har gjort avdrag för hushållsnära tjänster vilket ska jämföras med drygt 7 procent bland de äldre som har en inkomst på 500 000 kr eller mer.

Vad leder då detta till?

 – En fortsatt avgränsning av det offentliga åtagandet med ökade krav på privat finansiering kommer att leda till ökade skillnader mellan sociala grupper, säger Marta Szebehely.

– Vissa äldre kommer att köpa privata tjänster. Men för stora grupper är det i stället anhörigas omsorgsinsatser som kommer att öka, säger Marta Szebehely.

Författarna till rapporten sammanfattar:

Egen finansiering av äldreomsorgen står i konflikt med en äldreomsorg baserad på behov och lika tillgång till vård och omsorg.

Rapporten är publicerad av Institutet för Framtidsstudier som är en självständig forskningsstiftelse. Institutets styrelse har nio ledamöter som utses av Regeringen, ordförande är förre folkpartiledaren och socialministern Bengt Westerberg (!).

Den som vill läsa hela rapporten (som är på engelska) kan ladda hem den som en pdf
 HÄR


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0