Producera lyx åt välbeställda eller skapa sysselsättning, är frågan

Om man har 100 miljoner kr ”över”. Vad är då effektivaste sättet att skapa sysselsättning? Sänka skatten eller anställa personal inom exempelvis vård- och omsorg för pengarna?

Axel Gisslén (S), förre kommunstyrelseordföranden i Örebro, berättade när han besökte Hallsberg i veckan, att han gjorde en enkel uträkning för några år sedan.

 – Rent samhällsekonomiskt, med hänsyn till bland annat inkomstskatt och vad en arbetslös kostar, blir årskostnaden för att anställa en undersköterska inte mer än 30 000 till 40 000 kr. Per år alltså, sa Axel Gisslén.

 – Det blir alltså väldigt många undersköterskor för 100 miljoner kr.

 – OM man istället sänker skatten med 100 miljoner händer följande: Största delen av skattesänkningar går till höginkomsttagare. Några kanske sparar pengarna en tid, men i slutänden går de till konsumtion och då handlar det till stor del om importerade bilar, utlandstillverkade produkter och semesterresor och kommer inte Sverige till del.
Axel Gisslén Axel Gisslén
 – Sysselsättningseffekten i Sverige för de 100 miljonerna blir troligen bara en tiondel, när de används för att sänka skatter. De producerar bara lyx åt redan rika och inte något av värde.

LB


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0