Varför säga ”fusk” när det är kriminellt bedrägeri?

Fusk kallar privatiseringsivrarna det. Kriminellt bedrägeri är annars den korrekta benämningen när privata vårdgivare förfalskar och saltar sina underlag så att landsting svindlas på mångmiljonbelopp. Våra gemensamma skattemedel går rakt ner i fickan på privata förtagare utan att de gör ett dugg nytta i samhället.

Det är den moderatstyrda organisationen Sveriges Kommuner och Landstings, SKL, tidning Dagens Samhälle som rapporterar. Man skriver som om det handlar om ett pojkstreck av busungar: ”Landstingen luras på miljoner av oärliga vårdgivare”.

Naturligtvis är det av politiska skäl som man väljer milda benämningar på lagbrotten. OK för ringa misshandel, men "ringa bedrägeri" har vi aldrig hört talas om.

Det hela började med att tidningen Dagens Medicin berättade om att tre vårdföretag fått för mycket betalt av Stockholms läns landsting. Det var Aleris Specialistvård, Nacka närsjukhus och Gyn Stockholm.

Därpå har Dagens Eko rapporterat om att enbart privata läkare och sjukgymnaster, som betalas enligt den nationella taxan, beräknas ha roffat åt sig cirka 130 miljoner kr för mycket av skattepengar som hade kunnat användas till något nyttigare än privat lyx, bilar och semestrar.

Vår borgerligt styrda statsmakt ålade alla landsting att införa vårdval vid senaste årsskiftet. Organisationen Vårdföretagarna har 2 000 medlemmar. Här får bara företag som har kollektivavtal vara med. Det är gott, men någon garanti mot bedrägerierna är det inte. Riktigt skrämmande är det att det finns ytterligare 12 000 privata vårdföretagare, som inte är medlemmar in organisationen.

Tja. Vad är slutsatsen? Inte är den att privatisering av välfärden är någonting alltigenom bra i alla fall.


Visst går det att skärpa kontrollerna, kommer privatiseringsivrarna att hävda. Men se då till att det finns både möjlighet att göra såväl ekonomisk som verksamhetsrevision hos privata företag, innan de släpps lösa att förskingra våra skattepengar.

Borgarnas fort-och-fel-beslut staplas på en allt större hög. Inte konstigt att Rödgröna oppositionen i Stockholms läns landsting är enig inför valet. Här uppdagades bedrägerierna först och nu vill man ersätta Vårdval Stockholm med en ny vårdmodell som är rättvis och tar hänsyn till behoven. Filippa Reinfeldts stelbenta reform Vårdval Stockholm bidrar till att öka hälsoklyftorna i regionen, anser man.

Med facit i handen är det kanske inte heller konstigt att ”röda” landsting, som främst finns i norra Sverige, öppet stretat emot införandet av borgarnas obligatoriska vårdval.

LB


Kommentarer
Postat av: Tomas Andersson

"Visst går det att skärpa kontrollerna, kommer privatiseringsivrarna att hävda, men se då till att det finns både möjlighet att göra såväl ekonomisk som verksamhetsrevision hos privata företag, innan de släpps lösa att förskingra våra skattepengar."Hur har det sätt ut i Socialdemokraternas Göteborg?Kolla in Uppdrag granskning.....http://svtplay.se/v/1982728/uppdrag_granskning/del_14_av_22?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2000176/sb,p103536,1,f,-1

2010-05-15 @ 17:38:49
Postat av: LB

Till Tomas:

Jag förstår inte liknelsen. Uppdrag granskning avslöjade en privat byggmästare som anklagades för att muta kommunala tjänstemän. Och att göra fuskjobb.Det har inte ett skvatt med politik att göra.

Mer än att det kanske understryker att det säkert hade varit bättre om kommunen/bostadsbolaget inte hade anlitat en privat byggmästare, utan haft en organisation för att göra jobben i egen regi.Vilket väl i egentligen styrker alla tvivel man kan ha när det gäller privatiseringens förträfflighet.LB

2010-05-15 @ 19:31:18
Postat av: Tomas Andersson

"Jag förstår inte liknelsen. "Privata företag som lurar det offentliga.... ingen som helst liknelse enligt dig alltså.När det gäller soppan i Göteborg menar alltså du att de politiker som satt i styrelsen för det kommunala bostadsbolaget inte har något ansvar?Fantastiskt.....

2010-05-15 @ 19:52:33
Postat av: LB

Tomas.

Du har en enastående livlig fantasi och vill tydligen inte läsa innantill vad jag skriver."Jag förstår inte liknelsen" betyder exakt det. Det betyder INTE som du tycks läsa det: "Ingen som helst liknelse enlig dig, alltså".

Hur kan du dra en sådan slutsats? Liknelsen är ju uppenbar: I båda fallen är det privata företag som myglar.

Men jag förstår inte vad du menar med liknelsen. Skulle den på något sätt tala för att det är bra med privatisering?Din livliga fantasi blir extra uppenbar när du ur tomma intet påstar att jag skulle mena att politikerna inte har något ansvar. Naturligtvis har de alltid det yttersta ansvaret.

Har de delegerat sitt ansvar på tjänstemän som låter sig mutas, så kan jag tänka mig både att de inte beviljas ansvarsfrihet eller att de avgår direkt. Ansvarsfriheten är väl något som man i första hand kan förvänta sig att de borgerliga kommunrevisorerna inte tillstyrker. Varje revisor agerar fristående. Hur man gjorde i Göteborg har jag ingen aning om.Om du nu ska svara på detta en gång till kan du väl vara snäll och läsa vad jag skriver och inte hitta på vad du tror att jag tänker och menar.LB

2010-05-15 @ 21:09:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0