Media tiger om sanningen som skulle stoppa en borgerlig valseger

De borgerliga mediernas förtjusning över att lyfta fram Reinfeldt som en mer trovärdig statsman,
jämfört med Mona Sahlin, bygger antingen på okunskap eller ovilja att se verkligheten.
Hur uppförde sig Reinfeldt under den förra ekonomiska krisen? Den som skapades av Carl
Bildt.

Jämför man borgerlighetens oförmåga då med Ingvar Carlsson och Mona Sahlin, som fick ta
oss ur den ekonomiska röra som Carl Bilds regering försatte oss i, så blir jämförelsen inte till
Reinfeldts fördel.

Då beslutade s-regeringen, förutom om nedskärningar i statsfinanserna (betydligt mer rättvisa än
nu) också om överskottsmålet. Det överskott som nu har grundlagt vår förmåga att klara den
globala finanskrisen på det sätt som vi har gjort.

Finanskrisen kommer ur de marknadskrafter som alliansregeringen så hängivet företräder.
Det är upprörande att nu i alla borgerliga tidningar få läsa allt det beröm som skrivs om
Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs insatser, som om det skulle vara dom som värnade oss från den
globala ekonomiska härdsmältan.

Det var de samlade ekonomiska miljarderna från s-regeringens överskottsmål som i realiteten var vårt skydd.
Varför förtigs detta så fullständigt? Svaret är sannolikt att detta skulle omöjliggöra en borgerlig
valseger.

Från ett överskott då, har vi nu istället ett underskott i statsbudgeten. Ett hål på cirka 100 miljarder kronor,
som de stora orättvisa skattesänkningarna (jobbskatteavdraget) har skapat.

Tänk att det ska vara så svårt för borgerligheten att se sanningen.
Ovilja eller okunskap? Eller både och.

Arne Gren

Nu pratar moderaterna plötsligt som Sovjets gamla kommunister

Jag blir inte klok på moderaterna. I Rapport nyss var det några poliser som gnällde över att telefonbolagen tar betalt för att spåra samtal åt dem vid brottsutredningar. Det skulle vara gratis tyckte poliserna.

Så otroligt utbota dumt.
Om polisen behöver köpa andra tjänster, t ex pulver för att pensla fram fingeravtryck. Ska de företag som säljer sådant tvingas lämna det gratis till polisen?
Eller om polisen måste tanka bilen när de jagar en brottsling – ska de få bensinen gratis då?

Värst av allt var att den moderata polisstyrelseordföranden i Stockholm, var det väl, ställer sig i rutan och säger att naturligtvis ska telefonbolagen jobba gratis åt polisen. Det måste det lagstiftas om.

Är de inte riktigt vid sina sinnens fulla bruk i moderaterna?* Jag trodde att det var ett parti som värnade om marknaden, fri företagsamhet, konkurrens och privata vinstintressen.

Helst plötsligt förordar de någonting som man trodde dog med Sovjetunionens fall. Jag blir inte klok på det partiet. Fort-och-fel-beslut brukar jag skriva om. Låt nu inte detta bli ett sådant också.

Jag har två personliga skäl att bli fly förbannat på upprörd över de tongångar jag hörde från denna moderata företrädare:

1. Jag är telefonikund. Jag vill inte få högre teleräkningar för att polisen ska subventioneras av mitt telefonbolag. Det skälet delar jag med de flesta svenskar.

2. Jag är en av alla de svenskar som köpte folkaktien Telia en gång i tiden. Jag är alltså delägare i ett telefonbolag. Jag vägrar acceptera att moderaterna går in och konfiskerar värden från min egendom.
Hade jag tyckt att detta var OK hade jag antagligen varit en vänstervriden vänsterpartist.

Kan man polisanmäla moderaterna för stöld om de driver igenom det här?
LB
            *) Iofs har man väl anat det länge.


Regeringens två ess är bara legoknektar

Hittade en ledare i den moderata tidningen Barometern. Kul att det inte bara är från S-sidan som man är kritisk. Här är en sammanfattning:

”Regeringens två ess är bara knektar. Statsminister Reinfeldt går till val med två svaga kort: Legoknektarna Borg och Bildt.”

Ledaren tar upp att båda herrarna har sagt att de inte tänker fotsätta i rikspolitiken om alliansen hamnar i opposition.

”Det påminner”, skriver tidningen, ”inte så lite om Zlatan och de andra fotbollstjärnorna, som byter klubb om de får sitta för mycket på bänken. Eller också är det vår tids motsvarighet till legoknektarna, vars lojalitet flyttade med stridslyckan.

Tror de båda inte så mycket på alliansens politik, att den är värd att kämpa för även i minoritetsställning?

De båda knektarna är ganska typiska för dagens politikergeneration. Makt är viktigare än ideologi. Ganska få av politikerna i toppen drivs av en idé om ett bättre samhälle. De flesta förpackar ett partiprogram som maximerar antalet möjliga väljare.”

Här finns hela ledaren att läsa för den som orkar. Jag har naturligtvis bara citerat det "roligaste" här i bloggen.

LB


I moderaternas Sverige kan var fjärde hushåll inte få fram 5 000 kr

Hushållens ekonomi har inte blivit ett dugg bättre med vår moderatstyrda regerings alla skattesänkningar.
Tonerna om jobbskatteavdragets fantastiska effekter klingar väldigt falska när man vet att så mycket annat har blivit dyrare - vilket naturligtvis drabbar pensionärer och andra utan jobbinkomst, extra hårt. Ta t ex bara den nya hårda skatten på bilförsäkringarna på 32 procent.

De senaste årens högerpolitik har helt uppenbart endast gynnat höginkomsttagare. Faktum är att drygt tre av tio hushåll inte klarar en oförutsedd utgift på 10 000 kr utan att det märkbart påverkar ekonomin. Och hälften uppger att de inte klarar en extrautgift på 20 000 kr. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar som publiceras i dag.

Nästan ett av fyra hushåll uppger att de har svårt att klara en oförutsedd utgift på 5 000 kr. Och drygt tre av tio skulle idag ha svårt att klara ett oväntat utlägg på 10 000 kr. Hälften av hushållen uppger att de inte skulle kunna hantera en extrautgift på 20 000 kr.

Mer kvar i plånboken? - du pratar strunt, Anders Borg.
När var fjärde hushåll inte klarar en oväntad utgift på 5 000 kr är det uppenbarligen helt fel på din blåa politik.

– Att så pass många inte klarar en oväntad kostnad i storleken 5 000 kr är oroande, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar i en presskommentar.

Den sociala situationen påverkar stort. Bland dem som är sambo eller gifta med hemmavarande barn svarar knappt två av tio att de inte klarar ett oplanerat utlägg på 5 000 kr. Sämst förutsättningar har ensamstående med hemmavarande barn, där mer än hälften inte klarar en oplanerad utgift på 5 000 kr.

– Generellt har ensamstående med barn en tuff ekonomisk situation, fortsätter Elisabeth Hedmark. En lön ska räcka till hela hushållet och därför är det också svårare att spara ihop till en bra buffert.

Länsförsäkringars undersökning finns att läsa HÄR i sin helhet.

LB

Fler jobb eller ökade klyftor?

Valet i september är ett val mellan två olika länder. Ett rödgrönt möjligheternas Sverige för alla och ett blått
borgerligt Sverige för en välbärgad rik elit.

För en tid sedan redovisades här vad en rödgrön regering vill uppnå. Det kan också vara på plats att redovisa lite av vad den moderatstyrda regeringen har uppnått under de år den suttit vid makten.

Texten är hämtad ur en sammanställning i ett brev från Socialdemokraterna.

"Resultatet av den moderatledda regeringens politik är tydligt. Fler och fler möter stängda dörrar. Det finns för få jobb att söka. Ungdomsarbetslösheten är en av Europas högsta. Alla barn får inte möjlighet att vinna nya kunskaper i skolan och ojämlikheten i vården växer. Ekonomin går med underskott när skatten sänks med lånade pengar. Klyftorna mellan människor ökar.

–        De borgerliga partierna lovade fler jobb: Det blev färre. Arbetslösheten har ökat med ofattbara 100 000 personer sedan 2006. I september 2006 var arbetslösheten 6,1 procent. 2014 hoppas regeringen att arbetslösheten ska vara 6,7 procent.

–        De sa att de ville minska 'utanförskapet', men det ökade. I dag är 70 000 fler svenskar i 'utanförskap' enligt moderaternas sätt att räkna 2006.

–        Och samtidigt har klyftorna ökat dramatiskt. Den procent som gynnats mest av regeringen har fått nästan lika mycket som 25 procent av folket tillsammans. Män har fått mycket mer än kvinnor.

–        A-kassan har blivit dyrare och ger ett svagare inkomstskydd och sjukförsäkringen har försämrats."

 LB


Ska halv lön för få minska ungdomsarbetslösheten?

I media har vi tidigare kunnat läsa hur Centerpartiets ungdomsförbund går till attack mot facket och vill införa lägra löner för unga. I dag sa Folkpartiets partiledare Jan Björklund i SVT:s morgonsoffa att en 19-åring ska tjäna hälften av vad en vuxen gör.

Detta har fått SSU att gå i taket och att kräva ett klargörande från den moderatstyrda regeringen: Är svaret på ungdomsarbetslösheten sänkta löner?

Vi kräver besked från statsministern och alliansen, säger SSU nu på måndagsförmiddagen. 

- När ledande politiker från Folkpartiet och Centerpartiet i valtider så tydligt går ut med att man vill se lägre löner för unga är det mycket oroande. Nu krävs det besked från Alliansen. Är lägre löner för unga regeringens svar på ungdomsarbetslösheten, säger Jytte Guteland förbundsordförande i SSU.

Jytte Guteland, SSU
Jytte Guteland, SSU:s ordförande, deltog i en debatt på Alléskolan i Hallsberg för
några veckor sedan.


LB



En ännu bättre Alléskola i Hallsberg blir bäst i länet

Utbildningen på Alléskolan i Hallsberg är någonting som den politiska ledningen värnar om. Skolan i sig, som invigdes för cirka 50 år sedan, genomgår just nu en ansiktslyftning som ger lokalerna den högsta standarden i länet, men innehållet i undervisningen är kanske ännu viktigare.

I veckan som gick presenterade politikerna de visioner för skolan som arbetats fram i samarbete med elever, lärare och rektorer. Vad som kommit fram i diskussionerna är bland annat att dagens elever känner sig både trygga och sedda på dagens Alléskola, speciellt när de jämför med skolor på större orter.

Det finns en fin känsla för eleverna anser de själva och vad som gör att de trivs så bra, är bland annat att skolan under decennierna fått både traditioner och rutiner som skapar en bra atmosfär för dem.

I den nya visionen för skolan finns tre huvudpunkter för de närmaste åren. År 2015 ska Alléskolan:
– Ha länets högsta trivselfaktor.
– Vara den största gymnasieskolan i länet.
– Ha länets bredaste program för såväl teoretiska som praktiska utbildningar.


I politikens arbete för att uppnå visionen har man särskilt lyft fram de kännetecken för Alléskolan som är särskilt viktiga. Det är en hög utbildningskvalitet med en hög individanpassad måluppfyllelse. Arbetsklimatet är öppet, respektfullt och utvecklande.

Skolan stödjer och uppmuntrar alla att nå sina mål och inspirerar och stödjer de som kan ännu mera. Man tar ett helhetsansvar med höga ambitioner parat med ett nytänkande.

 – Men inte minst viktigt. Alla på skolan, elever som personal trivs på skolan, säger Hans Karlsson (S) som är ordförande för skolans politiska ledning.

Richard Kennett, Soul Design
Vad som är framtidens viktiga prioriteringar och upplevelser på Alléskolan presenterades av Richard Kennett, som intervjuat och diskuterat frågan med såväl elever som personal på skolan.

LB


Nytt sätt att kontrollera det lokala valresultatet

I dag presenterar Eniro en nyhet. I samband med årets riksdagsval kommer Eniros karttjänst att kunna visa valresultat ända ner till enskilt valdistrikt.

Eniro lanserar den nya funktionen på kartorna för att skapa intresse och möjliggöra relevant informationssökning inför det stundande riksdagsvalet. 2006 års valresultat finns presenterat ända ner på valdistriktsnivå.
För att komma till kartan klickaar man här:   

Klickar man sedan på kartans blå och röda fält får man mer information om procentandelar för riksdagspartierna och de övriga i varje distrikt. Man kan zooma, panorera och söka fram adress i kartan för att se i vilket valdistrikt den ligger. Man kan också se resultatet på nivåerna kommun och riksdagsvalkrets (endast riksdagsvalet).

Informationen om valresultaten hämtas från Valmyndigheten.

LB


Premiär i dag för sommarens tipspromenader

I dag startade sommarens tipspromenader i Ekoparken i Hallsberg. De kommer att pågå varje söndag fram till valet i september, med ett uppehåll under juli. 11 tipspromenader hinner det att bli.

Starten sker vid anslgstavlan i Ekoparken mellan klockan 10 och 11 och avgiften är 10 kr. Och då ingår grillad korv och dricka i priset.

Det är olika medlemmar från Hallsbergs Södra S-förening som turas om att hålla i tipspromenaderna och därför spänner också tipsfrågorna över vitt skilda ämnesområden från gång till gång. I dag gällde det t ex att ha kontroll på ungefär hur många invånare Hallsbergs kommun har eller hur många miljader Euro som satsats för att få Grekland på fötter ekonomiskt.

För de yngre deltagarna finns det också enklare barnfrågor varje söndag. T ex vad spöket Labans syster heter.


Här närmar sig Gabriella och Andreas Svahn en tipsfråga tillsammans med Thomas och Imber Doxryd.


Andreas och Thomas är snabba att fylla i sina tipskuponger...


...och Gabriella fyller i sin kupong medan Andreas och Thomas diskuterar vem av dem som hade rätt svar.

Och bor man i den västra kommundelen så anordnas det också tipspromenader i Vretstorp varje söndag med start kl 10 från Folkets Hus.

LB

Varför säga ”fusk” när det är kriminellt bedrägeri?

Fusk kallar privatiseringsivrarna det. Kriminellt bedrägeri är annars den korrekta benämningen när privata vårdgivare förfalskar och saltar sina underlag så att landsting svindlas på mångmiljonbelopp. Våra gemensamma skattemedel går rakt ner i fickan på privata förtagare utan att de gör ett dugg nytta i samhället.

Det är den moderatstyrda organisationen Sveriges Kommuner och Landstings, SKL, tidning Dagens Samhälle som rapporterar. Man skriver som om det handlar om ett pojkstreck av busungar: ”Landstingen luras på miljoner av oärliga vårdgivare”.

Naturligtvis är det av politiska skäl som man väljer milda benämningar på lagbrotten. OK för ringa misshandel, men "ringa bedrägeri" har vi aldrig hört talas om.

Det hela började med att tidningen Dagens Medicin berättade om att tre vårdföretag fått för mycket betalt av Stockholms läns landsting. Det var Aleris Specialistvård, Nacka närsjukhus och Gyn Stockholm.

Därpå har Dagens Eko rapporterat om att enbart privata läkare och sjukgymnaster, som betalas enligt den nationella taxan, beräknas ha roffat åt sig cirka 130 miljoner kr för mycket av skattepengar som hade kunnat användas till något nyttigare än privat lyx, bilar och semestrar.

Vår borgerligt styrda statsmakt ålade alla landsting att införa vårdval vid senaste årsskiftet. Organisationen Vårdföretagarna har 2 000 medlemmar. Här får bara företag som har kollektivavtal vara med. Det är gott, men någon garanti mot bedrägerierna är det inte. Riktigt skrämmande är det att det finns ytterligare 12 000 privata vårdföretagare, som inte är medlemmar in organisationen.

Tja. Vad är slutsatsen? Inte är den att privatisering av välfärden är någonting alltigenom bra i alla fall.


Visst går det att skärpa kontrollerna, kommer privatiseringsivrarna att hävda. Men se då till att det finns både möjlighet att göra såväl ekonomisk som verksamhetsrevision hos privata företag, innan de släpps lösa att förskingra våra skattepengar.

Borgarnas fort-och-fel-beslut staplas på en allt större hög. Inte konstigt att Rödgröna oppositionen i Stockholms läns landsting är enig inför valet. Här uppdagades bedrägerierna först och nu vill man ersätta Vårdval Stockholm med en ny vårdmodell som är rättvis och tar hänsyn till behoven. Filippa Reinfeldts stelbenta reform Vårdval Stockholm bidrar till att öka hälsoklyftorna i regionen, anser man.

Med facit i handen är det kanske inte heller konstigt att ”röda” landsting, som främst finns i norra Sverige, öppet stretat emot införandet av borgarnas obligatoriska vårdval.

LB


Regeringen får bakläxa av de egna partierna i riksdagen

Nu har till och med regeringens egna allianspartier i riksdagen insett vilken orättvis och orimlig politik alliansregeringen för och uttalar sig mot regeringen i media.

Man undrar ju ibland om man är tillräckligt objektiv så här på en s-blogg när man anklagar regeringen för alla dess fort-och fel-beslut. Därför är det glädjande när faktiskt allianspolitiker håller med.

Lyssna här på Dagens Eko vad Solveig Zander (C) har att säga. Hon tycker att det är orimligt att långtidssjukskrivna som har ett jobb ska förlora på det.

  – Det är katastrof att det ska vara på det här sättet. Det här måste ändras så fort det bara går. Det skulle ha ändrats så fort man fick nys om det här för det här är ju absurt, säger hon.

Ersättningen för långtidssjukskrivna som har ett arbete, borde höjas. Det är allianspartiernas talespersoner i riksdagen nu överens om.

Roligt att man nu ger socialdemokraterna rätt, även om det var nära nog jordens undergång, när socialdemokratiska röster hävdade samma sak.

Dagens Eko har tidigare berättat att de som har en anställning missgynnas kraftigt när de flyttas över till arbetsförmedlingen efter en lång sjukskrivning. Det handlar om de cirka 44 000 människor som i år kommer att utförsäkras från sjukförsäkringen, enligt regeringens nya regler.

De ska i stället flyttas över till arbetsförmedlingen. För några veckor sen berättade Ekot att efter 150 dagar hos Arbetsförmedlingen sänks ersättningen kraftigt för dem som har kvar en anställning.

De borgerliga ledamöterna
i Socialförsäkringsutskottet sätter nu press på arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin för att regeringen ska ändra regelverket.

Även Littorins partikamrater i moderaterna vill alltså se en sådan förändring. Gunnar Axén är ordförande i utskottet:
– Min egen uppfattning är att den regeln är obehövlig och omotiverad och borde tas bort, säger han.

Regeringens förändringar
i sjukförsäkringen har vållat häftig debatt. Bland dem som har varit sjuka i många år har det bland annat varit svårt att acceptera att sjukpenningdagarna nu kan ta slut.

Många har också fått sänkt ersättning när de har flyttats över till Arbetsförmedlingen. Drygt en tredjedel av de utförsäkrade har förlorat mer än 1 000 kronor i månaden, enligt Dagens Ekos.

Det stora raset i ersättning kommer efter 150 dagar hos Arbetsförmedlingen när de som har ett jobb åker ner på den allra lägsta dagersättningen, 223 kr.

De här effekterna var kända redan innan regeringen ändrade regelverket. Varför fixades inte detta redan då? Måste media först visa upp människor som blir lidande? Ett klart bevis för vilken ovärdig människosynd den högerstyrda regeringens politik står för. Men att man gärna vill försöka visa upp en falsk medmänsklig fasad när man ställs mot väggen.

LB


Ny hemsida för Hallsbergs socialdemokrater

För den som vill hänga med och läsa nyheter och ha koll på vad som händer hos Hallsbergs socialdemokrater finns det sedan några dagar en helt ny hemsida:



Klicka här för att komma till den nya hemsidan.

 

Stående ovationer för Sahlin och språkrören



Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson besökte Vänsterpartiets kongress i Gävle i går den 10 maj. De möttes med stående ovationer av ombuden.

Budskapen från de rödgröna partiledarna handlade om att bygga hopp och framtidstro, om klimatomställning och om ett rättvist och solidariskt Sverige.

Under kongressen antogs också Vänsterpartiets valplattform. Kongressen beslutade att fyra områden kommer att prioriteras: Välfärd, Jämlikhet, Integritet och Klimat/Miljö.

LB


Hörru Reinfeldt. Är miljöpartiet ett allians- eller kartellparti?

Bara genom sitt ordval kan man upp- eller nervärdera en människa eller en företeelse. Partierna i den moderatstyrda regeringen är mästare på detta. Själva kallar man sig ”alliansen”. Men för den allians som de nu kämpar emot i det kommande valet, använder man konsekvent ordet ”kartell”. Naturligtvis för att allians (än så länge) är ett ord med positiv laddning.

Båda orden betyder samma sak i det här sammanhanget, men har olika laddningar. Men egentligen är allians inte riktig det korrekta uttrycket. Det används i första han för förbund eller samarbete mellan stater, som t ex i Nato.

Kartell är däremot etablerat som begrepp för samarbete mellan politiska partier. Valkarteller har vi pratat om genom hela den demokratiska utvecklingen. Dock har ordet kartell en annan betydelse också som ger det en negativ laddning; Det står även för samarbete mellan företag för att hålla priser uppe och förhindra konkurrens. T ex asfaltkartell.

Naturligtvis svänger sig därför borgerliga politiker och tidningar med ordet ”vänsterkarellen” så mycket de hinner i dessa dagar.
Vem blir först att höra Reinfeldt eller hans vapendragare istället använda de mer positiva orden om motståndarnas samarbete, såsom ”union”, ”valsamarbete”, ”koalition”, ”förbund” eller ”överenskommelse”?

För övrigt finns det en betydelse av ordet allians som tyvärr fallit i glömska i språket. Synonymen är ”sammansvärjning” och allians var något som ingicks vid giftermål mellan furstehus eller adliga släkter.

Lite lustigt är det att höra kommunpolitiker från högerblocket prata om alliansen lokalt. Såvitt jag vet finns den bara på riksplanet. Och i de kommuner där man lockat in miljöpartiet i den borgerliga politiken, som i Örebro, blir det riktigt löjligt. Är det lokala miljöpartiet ett alliansparti eller ett kartellparti? Hur ska de ha det, där ute på högerkanten?

Något som riktigt retar gallfebern på de borgerliga partierna, är när de kallas ”minoriteten” istället för oppositionen i de kommuner där de inte har majoritet. Så visst är de mycket väl medvetna om ordens betydelse.

LB

PS. Ordet "högerblocket" ovan är också helt korrekt men har något av en negativ laddning. Jag hade kunnat skriva ett annat ord istället. T ex "konservativa partier" :-)


Ett Sverige där framgång gäller varenda unge

Som småbarnsförälder och Socialdemokrat vill jag att Sverige ska vara ett land med trygghet i vardagen där varje barn nyfiket kan möta framtiden som ett äventyr runt hörnet. Ett land där föräldrar kan känna sig värdefulla i familjen och i sitt arbete. Ett land där livet går ihop.

Det skriver Matilda Ernkrans, Hallsbergs Socialdemokratiska riksdagsledamot i ett inlägg i Karlskoga Kuriren och konstaterar så ser inte Sverige ut idag:
Den borgerliga regeringen, med stöd av KD, har ändrat villkoren för Sveriges föräldrar och barn. Trygghet i vardagen är inte alla förunnat. Sverige är idag ett land där klyftorna medvetet tillåts att öka. Barnfattigdomen har ökat i Sverige från åtta procent 2006 till tolv procent 2009. För barn till ensamstående är ökningen än mer markant: från femton till tjugosju procent. Det är ett otryggt och ett orättvist Sverige som växer fram.

Vi vill vända utvecklingen!

I vårt Sverige ska varje barn, oavsett föräldrar, kunna nå sina drömmars mål. Vi vill se en familjepolitik som bidrar till generellt goda uppväxtvillkor för varje barn och därutöver att föräldrar inte ska behöva välja mellan föräldraskap och förvärvsarbete.

Många föräldrars vardag präglas av den ständiga kampen mot tiden. Man ska helst prestera på jobbet, vara vältränad, socialt framgångsrik, ständigt uppdaterad och ha fint hemma – och samtidigt vara en närvarande och trygg förälder. Inte sällan kolliderar stress och övertid på jobbet, eller bara arbetstiderna i sig, med dagishämtning, läxläsning, matlagning, föräldramöten eller fotbollsträning. Det behöver bli lättare för den moderna familjen att få livet att gå ihop och tiden att räcka till. Vi vill öka tillgången på barnomsorg på kvällar, helger och nätter och avsätter 100 miljoner för mer flexibla lösningar.

Barnfamiljer är därutöver väldigt olika, nu mer än någonsin. Mer än var femte barn växer upp i en annan familjekonstellation än den med sina biologiska föräldrar. Sverige är fullt av bonusbarn, varannanveckorsspappor, regnbågsfamiljer, ensamstående föräldrar och barn med syskon i andra familjer. Trots denna verklighet sitter Kristdemokraterna med skygglappar och klubbar igenom en familjepolitik som har dåtiden som förebild.

Tydligast märks detta genom införandet av ett kommunalt vårdnadsbidrag och barnomsorgspeng. Med dessa får Sverige en familjepolitik som inte längre har barnen i fokus utan snarare uppmuntrar föräldrar att köpa sig fria från ansvar. Men också då kristdemokraterna, som enda parti, röstade mot samkönade äktenskap.

Vi rödgröna vill höja kvaliteten i välfärden, det är en investering i framtiden. Det behövs fler lärare i skolan, fler utbildade förskollärare och fler fritidspedagoger på fritids för att höja kvaliteten. De som arbetar i välfärden behöver arbetsro och möjlighet att utveckla sina verksamheter. I stället för hot om uppsägningar vill vi skapa trygghet. Vi föreslår att kommunsektorn tillförs 12 miljarder under 2011 och 2012.

Valet i höst är ett vägval. Ska klyftorna minska eller ska de fortsätta att öka? Tillsammans kan vi bygga ett Möjligheternas land. Ett jämlikt Sverige i jobb, med stark ekonomi och möjlighet för alla att leva ett rikare liv.

 Matilda Ernkrans

(Matildas text föranleds av ett tidigare inlägg från Kristdemokraterna i tidningen, därav de speciella hänvisningarna i texten till det paritet)


Regeringens arbetsmarknadspolitik får bakläxa av de egna revisorerna

Regeringen har ingen klar bild av resultatet och effekterna av sin egen förda politik och man har en svag styrning över arbetsmarknadspolitiken. Det anser Riksrevisionens styrelse och vänder sig till riksdagen för att den ska ställa krav på regeringen.

Det är i ett pressmeddelande i dag som Riksrevisionens styrelse ger offentlighet åt sin kritik.
Man vill se bättre uppföljningar både av effekterna inom arbetsmarknadspolitiken och vid myndighetsreformer.

Riksrevisionens styrelse konstaterar i två granskningar att effektutvärderingar sällan genomförs. Med en bättre uppföljning kan man få en tydligare bild av resultat och effekter av den genomförda politiken, anser styrelsen.

Riksrevisionen presenterade i februari en granskning av styrningen inom arbetsmarknadspolitiken. Granskningen visar att regeringens styrning av arbetsmarknadspolitiken och Arbetsförmedlingen är svag och att regeringen sällan utvärderar resultatet av Arbetsförmedlingens verksamhet.
Riksrevisionens styrelse anser att det är viktigt att verksamheten ingående följs upp och utvärderas, bland annat genom fler effektutvärderingar, så att riksdagen får möjlighet att avgöra om målen för politiken nås.
Styrelsen föreslår att riksdagen begär att regeringen tar initiativ till en förbättrad styrning och uppföljning av Arbetsförmedlingens verksamhet.

I en annan granskning från i mars visar Riksrevisionen att likformigheten i verksamheten i de sammanslagna myndigheterna Försäkringskassan, Skatteverket och Åklagarmyndigheten inte har ökat på ett entydigt sätt trots att detta var avsikten med reformerna. Riksrevisionens styrelse föreslår att riksdagen begär att regeringen rapporterar till riksdagen om hur enhetligheten i verksamheten har utvecklats. På så vis kan riksdagen få en uppfattning om effekterna av de beslutade myndighetsreformerna.

Fakta:

Riksrevisionens styrelse beslutade den 5 maj att överlämna två framställningar till riksdagen. En framställning lämnas med anledning av Riksrevisionens granskningsrapport Styrning inom arbetsmarknadspolitiken (RiR 2010:1) och en i anledning av granskningsrapporten Från många till en – sammanslagningar av myndigheter (RiR 2010:3). Framställningarna 2009/10:RRS28 och 2009/10:RRS30 finns på www.riksdagen.se under vecka 20.


Hallsbergs politiker positiva till företagande

Med ett bra företagsklimat blir det lättare att starta, driva och utveckla framgångsrika företag. Det har avgörande betydelse för tillväxten, jobben och välfärden. Hallsbergs kommun har klättrat rejält på organisationen Svenskt Näringslivs rankinglista över de kommuner som upplevs ha det bästa företagsklimatet i landet.

Nu ligger Hallsberg tvåa i Örebro län på plats 112 efter Kumla av landets 290 kommuner. Sedan förra året har Hallsberg avancerat med 28 placeringar på listan. Lika många som Kumla har dalat på ett år.

Hallsbergs placeringar de senaste åren var plats 140 år 2009 och plats 171 år 2008, så den socialdemokratiska kommunledningens strävan att skapa nya jobb genom att arbeta för ett bra företagsklimat, har burit frukt.

Hallsberg slår storstäder som Uppsala (plats 113) och Örebro (117).
Övriga närliggande kommuner placerar sig så här:

Degerfors, plats 139
Lekeberg, plats 150
Karlskoga, plats 158
Finspång, plats 163
Askersund plats 180
Laxå, plats 262
Lindesberg, plats 264
Nora, plats 257
Hällefors, plats 282

Här kan man ladda hem siffrorna för Hallsbergs kommun och jämföra dem med länet och riket i stort.

LB


Fler jobb, grön omställning och mindre klyftor för hela Sverige


Det Rödgröna samarbetets ekonomiskpolitiska talespersoner presenterar den Rödgröna vårbudgeten. Frv. Mikaela Valtersson (mp), Thomas Östros (s) samt Ulla Andersson (v), Foto: Fredrik Hjerling 

”I morse presenterade vi vår gemensamma rödgröna budget. Det är en historisk budget och en ny färdriktning för hela Sverige. Vårt budskap var tydligt: full sysselsättning, välfärd före nya stora skattesänkningar och starka offentliga finanser”, säger Thomas Östros (S).

”Sverige måste tillbaka till överskott och vår konkurrenskraft måste stärkas, därför föreslår vi bland annat omfattande satsningar på nya jobb, praktik och utbildningsplatser. Bland annat vill vi bygga ut högskolan, förstärka arbetsmarknadsutbildningarna och sänka arbetsgivaravgifterna för småföretag i en aktiv politik för fler jobb.

Det här är vår 16:e gemensamma budget. Vi är redo att ta över.”

 Den rödgröna budgeten finns här. Den är på drygt 100 sidor.

 Det finns också en overheadserie här, från pressträffen i morse. Den innehåller 44 bilder.

 

 Och för den som inte vill läsa länkarna, följer en sammanfattning nedan:

 

Finansiering (exempel)

  • Nedtrappat förvärvsavdrag: två miljarder kronor
  • Avskaffad nedsättning av arbetsgivaravgifter unga; tio miljarder kronor
  • Ny skatt på förmögna; från år 2012 fyra miljarder kronor
  • Koldioxidsskatt år 2011: tre miljarder år 2012: fem miljarder kronor
  • Alkohol och tobaksskatt: två miljarder kronor
  • Besparing försvaret: två miljarder kronor

Fler jobb

  • 100 000 fler jobb, praktik och utbildningsplatser, varav 40 000 nya utbildningsplatser med bl.a. utbyggd högskola och arbetsmarknadsutbildning
  • Sänkta arbetsgivaravgifter med sex miljarder riktat till småföretag; generell nedsättning
  • Stora investeringar i infrastruktur, bostäder och klimatomställning
  • Konkurrenskraft Sverige med framtidsprogram, turisminvesteringar och forskning
  • Ersättningsnivån i arbetslöshetsförsäkringen höjs till 80 procent. Taket höjs till 930 kr/dag 2011 (april) och 950 kr/dag 2012 (januari).

Investeringar i grön omställning

  • Modern transportinfrastruktur – bland annat Sveriges första höghastighetsbanor
  • Utbyggt ROT-avdrag med stöd för flerfamiljshus och en extra klimatbonus
  • Nytt klimatinvesteringsprogram
  • Stöd till nyproduktion av hyreslägenheter med ambitiösa energikrav

Högre kvalitet i välfärden

  • Mer resurser till kommunsektorn: totalt 12 miljarder kr 2011 och 2012
  • Insatser mot barnfattigdom: höjda underhållstöd och bostadsbidrag
  • Ny sjukförsäkring: nej till stupstock, höjt tak och rehabilitering i stället för utförsäkring

Minskade klyftor och ökad jämlikhet

  • Trygghetsväxling: 80 kr/månad för alla i kostnaden för medlemskap i arbetslöshetsförsäkringen, växlas mot nedskalat förvärvsavdrag
  • Sänkt skatt för pensionär – halverad klyfta för normalpensionär
  • Sänkt skatt för föräldralediga, sjuka, arbetslösa och förtidspensionärer

 LB

 


Dagens Första Majdemonstration i Hallsberg



Bilderna från Västra Storgatan i dag talar för sig själva.







LB

100 000 kr plus till den rike och 25 000 minus till den fattige

Nu börjar referaten från förstamaj-talen runt om i landet att komma i olika nyhetskanaler:

– Moderaterna har aldrig varit, och kommer aldrig att bli, något nytt arbetareparti, det finns ett enda: det socialdemokratiska arbetarepartiet, sa Stefan Löfven, IF Metalls förbundsordförande i sitt sina förstamajtal. Han angrep den borgerliga regeringens försämringar av välfärden och den ekonomiska politiken som kraftigt gynnar de redan rika. Stefan Löfven exemplifierade med Carl-Henrik som med slopad fastighets- och förmögenhetsskatt samt ett jobbavdrag på 46 000 kr tjänar 100 000 kr på ett år. Däremot har den arbetslöse Karin från Trollhättan fått en försämrad ekonomi med 25 000 kronor jämfört om hon blivit arbetslös under socialdemokratisk regering.
– Här är högeralliansens fördelningspolitik i sammanfattning: de arbetslösa får 25 000 mindre att leva på medan de redan välbeställda får 100 000 mer att gotta sig åt, sa Stefan Löfven.

Och här rapporterar Aftonbladet om Mona Sahlins tal där hon lovar mera pengar till pensionärerna. Tidningarnas Telegrambyrå, TT, rapporterar från samma tal och det återges bland annat här i Dagens Nyheter.

LB


RSS 2.0