Regeringens arbetsmarknadspolitik får bakläxa av de egna revisorerna

Regeringen har ingen klar bild av resultatet och effekterna av sin egen förda politik och man har en svag styrning över arbetsmarknadspolitiken. Det anser Riksrevisionens styrelse och vänder sig till riksdagen för att den ska ställa krav på regeringen.

Det är i ett pressmeddelande i dag som Riksrevisionens styrelse ger offentlighet åt sin kritik.
Man vill se bättre uppföljningar både av effekterna inom arbetsmarknadspolitiken och vid myndighetsreformer.

Riksrevisionens styrelse konstaterar i två granskningar att effektutvärderingar sällan genomförs. Med en bättre uppföljning kan man få en tydligare bild av resultat och effekter av den genomförda politiken, anser styrelsen.

Riksrevisionen presenterade i februari en granskning av styrningen inom arbetsmarknadspolitiken. Granskningen visar att regeringens styrning av arbetsmarknadspolitiken och Arbetsförmedlingen är svag och att regeringen sällan utvärderar resultatet av Arbetsförmedlingens verksamhet.
Riksrevisionens styrelse anser att det är viktigt att verksamheten ingående följs upp och utvärderas, bland annat genom fler effektutvärderingar, så att riksdagen får möjlighet att avgöra om målen för politiken nås.
Styrelsen föreslår att riksdagen begär att regeringen tar initiativ till en förbättrad styrning och uppföljning av Arbetsförmedlingens verksamhet.

I en annan granskning från i mars visar Riksrevisionen att likformigheten i verksamheten i de sammanslagna myndigheterna Försäkringskassan, Skatteverket och Åklagarmyndigheten inte har ökat på ett entydigt sätt trots att detta var avsikten med reformerna. Riksrevisionens styrelse föreslår att riksdagen begär att regeringen rapporterar till riksdagen om hur enhetligheten i verksamheten har utvecklats. På så vis kan riksdagen få en uppfattning om effekterna av de beslutade myndighetsreformerna.

Fakta:

Riksrevisionens styrelse beslutade den 5 maj att överlämna två framställningar till riksdagen. En framställning lämnas med anledning av Riksrevisionens granskningsrapport Styrning inom arbetsmarknadspolitiken (RiR 2010:1) och en i anledning av granskningsrapporten Från många till en – sammanslagningar av myndigheter (RiR 2010:3). Framställningarna 2009/10:RRS28 och 2009/10:RRS30 finns på www.riksdagen.se under vecka 20.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0