Regeringen får bakläxa av de egna partierna i riksdagen

Nu har till och med regeringens egna allianspartier i riksdagen insett vilken orättvis och orimlig politik alliansregeringen för och uttalar sig mot regeringen i media.

Man undrar ju ibland om man är tillräckligt objektiv så här på en s-blogg när man anklagar regeringen för alla dess fort-och fel-beslut. Därför är det glädjande när faktiskt allianspolitiker håller med.

Lyssna här på Dagens Eko vad Solveig Zander (C) har att säga. Hon tycker att det är orimligt att långtidssjukskrivna som har ett jobb ska förlora på det.

  – Det är katastrof att det ska vara på det här sättet. Det här måste ändras så fort det bara går. Det skulle ha ändrats så fort man fick nys om det här för det här är ju absurt, säger hon.

Ersättningen för långtidssjukskrivna som har ett arbete, borde höjas. Det är allianspartiernas talespersoner i riksdagen nu överens om.

Roligt att man nu ger socialdemokraterna rätt, även om det var nära nog jordens undergång, när socialdemokratiska röster hävdade samma sak.

Dagens Eko har tidigare berättat att de som har en anställning missgynnas kraftigt när de flyttas över till arbetsförmedlingen efter en lång sjukskrivning. Det handlar om de cirka 44 000 människor som i år kommer att utförsäkras från sjukförsäkringen, enligt regeringens nya regler.

De ska i stället flyttas över till arbetsförmedlingen. För några veckor sen berättade Ekot att efter 150 dagar hos Arbetsförmedlingen sänks ersättningen kraftigt för dem som har kvar en anställning.

De borgerliga ledamöterna
i Socialförsäkringsutskottet sätter nu press på arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin för att regeringen ska ändra regelverket.

Även Littorins partikamrater i moderaterna vill alltså se en sådan förändring. Gunnar Axén är ordförande i utskottet:
– Min egen uppfattning är att den regeln är obehövlig och omotiverad och borde tas bort, säger han.

Regeringens förändringar
i sjukförsäkringen har vållat häftig debatt. Bland dem som har varit sjuka i många år har det bland annat varit svårt att acceptera att sjukpenningdagarna nu kan ta slut.

Många har också fått sänkt ersättning när de har flyttats över till Arbetsförmedlingen. Drygt en tredjedel av de utförsäkrade har förlorat mer än 1 000 kronor i månaden, enligt Dagens Ekos.

Det stora raset i ersättning kommer efter 150 dagar hos Arbetsförmedlingen när de som har ett jobb åker ner på den allra lägsta dagersättningen, 223 kr.

De här effekterna var kända redan innan regeringen ändrade regelverket. Varför fixades inte detta redan då? Måste media först visa upp människor som blir lidande? Ett klart bevis för vilken ovärdig människosynd den högerstyrda regeringens politik står för. Men att man gärna vill försöka visa upp en falsk medmänsklig fasad när man ställs mot väggen.

LB


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0