Hörru Reinfeldt. Är miljöpartiet ett allians- eller kartellparti?

Bara genom sitt ordval kan man upp- eller nervärdera en människa eller en företeelse. Partierna i den moderatstyrda regeringen är mästare på detta. Själva kallar man sig ”alliansen”. Men för den allians som de nu kämpar emot i det kommande valet, använder man konsekvent ordet ”kartell”. Naturligtvis för att allians (än så länge) är ett ord med positiv laddning.

Båda orden betyder samma sak i det här sammanhanget, men har olika laddningar. Men egentligen är allians inte riktig det korrekta uttrycket. Det används i första han för förbund eller samarbete mellan stater, som t ex i Nato.

Kartell är däremot etablerat som begrepp för samarbete mellan politiska partier. Valkarteller har vi pratat om genom hela den demokratiska utvecklingen. Dock har ordet kartell en annan betydelse också som ger det en negativ laddning; Det står även för samarbete mellan företag för att hålla priser uppe och förhindra konkurrens. T ex asfaltkartell.

Naturligtvis svänger sig därför borgerliga politiker och tidningar med ordet ”vänsterkarellen” så mycket de hinner i dessa dagar.
Vem blir först att höra Reinfeldt eller hans vapendragare istället använda de mer positiva orden om motståndarnas samarbete, såsom ”union”, ”valsamarbete”, ”koalition”, ”förbund” eller ”överenskommelse”?

För övrigt finns det en betydelse av ordet allians som tyvärr fallit i glömska i språket. Synonymen är ”sammansvärjning” och allians var något som ingicks vid giftermål mellan furstehus eller adliga släkter.

Lite lustigt är det att höra kommunpolitiker från högerblocket prata om alliansen lokalt. Såvitt jag vet finns den bara på riksplanet. Och i de kommuner där man lockat in miljöpartiet i den borgerliga politiken, som i Örebro, blir det riktigt löjligt. Är det lokala miljöpartiet ett alliansparti eller ett kartellparti? Hur ska de ha det, där ute på högerkanten?

Något som riktigt retar gallfebern på de borgerliga partierna, är när de kallas ”minoriteten” istället för oppositionen i de kommuner där de inte har majoritet. Så visst är de mycket väl medvetna om ordens betydelse.

LB

PS. Ordet "högerblocket" ovan är också helt korrekt men har något av en negativ laddning. Jag hade kunnat skriva ett annat ord istället. T ex "konservativa partier" :-)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0