Ett Sverige där framgång gäller varenda unge

Som småbarnsförälder och Socialdemokrat vill jag att Sverige ska vara ett land med trygghet i vardagen där varje barn nyfiket kan möta framtiden som ett äventyr runt hörnet. Ett land där föräldrar kan känna sig värdefulla i familjen och i sitt arbete. Ett land där livet går ihop.

Det skriver Matilda Ernkrans, Hallsbergs Socialdemokratiska riksdagsledamot i ett inlägg i Karlskoga Kuriren och konstaterar så ser inte Sverige ut idag:
Den borgerliga regeringen, med stöd av KD, har ändrat villkoren för Sveriges föräldrar och barn. Trygghet i vardagen är inte alla förunnat. Sverige är idag ett land där klyftorna medvetet tillåts att öka. Barnfattigdomen har ökat i Sverige från åtta procent 2006 till tolv procent 2009. För barn till ensamstående är ökningen än mer markant: från femton till tjugosju procent. Det är ett otryggt och ett orättvist Sverige som växer fram.

Vi vill vända utvecklingen!

I vårt Sverige ska varje barn, oavsett föräldrar, kunna nå sina drömmars mål. Vi vill se en familjepolitik som bidrar till generellt goda uppväxtvillkor för varje barn och därutöver att föräldrar inte ska behöva välja mellan föräldraskap och förvärvsarbete.

Många föräldrars vardag präglas av den ständiga kampen mot tiden. Man ska helst prestera på jobbet, vara vältränad, socialt framgångsrik, ständigt uppdaterad och ha fint hemma – och samtidigt vara en närvarande och trygg förälder. Inte sällan kolliderar stress och övertid på jobbet, eller bara arbetstiderna i sig, med dagishämtning, läxläsning, matlagning, föräldramöten eller fotbollsträning. Det behöver bli lättare för den moderna familjen att få livet att gå ihop och tiden att räcka till. Vi vill öka tillgången på barnomsorg på kvällar, helger och nätter och avsätter 100 miljoner för mer flexibla lösningar.

Barnfamiljer är därutöver väldigt olika, nu mer än någonsin. Mer än var femte barn växer upp i en annan familjekonstellation än den med sina biologiska föräldrar. Sverige är fullt av bonusbarn, varannanveckorsspappor, regnbågsfamiljer, ensamstående föräldrar och barn med syskon i andra familjer. Trots denna verklighet sitter Kristdemokraterna med skygglappar och klubbar igenom en familjepolitik som har dåtiden som förebild.

Tydligast märks detta genom införandet av ett kommunalt vårdnadsbidrag och barnomsorgspeng. Med dessa får Sverige en familjepolitik som inte längre har barnen i fokus utan snarare uppmuntrar föräldrar att köpa sig fria från ansvar. Men också då kristdemokraterna, som enda parti, röstade mot samkönade äktenskap.

Vi rödgröna vill höja kvaliteten i välfärden, det är en investering i framtiden. Det behövs fler lärare i skolan, fler utbildade förskollärare och fler fritidspedagoger på fritids för att höja kvaliteten. De som arbetar i välfärden behöver arbetsro och möjlighet att utveckla sina verksamheter. I stället för hot om uppsägningar vill vi skapa trygghet. Vi föreslår att kommunsektorn tillförs 12 miljarder under 2011 och 2012.

Valet i höst är ett vägval. Ska klyftorna minska eller ska de fortsätta att öka? Tillsammans kan vi bygga ett Möjligheternas land. Ett jämlikt Sverige i jobb, med stark ekonomi och möjlighet för alla att leva ett rikare liv.

 Matilda Ernkrans

(Matildas text föranleds av ett tidigare inlägg från Kristdemokraterna i tidningen, därav de speciella hänvisningarna i texten till det paritet)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0