Fritt val mycket dyrare

Marknadsliberala politiker får härjar fritt på många håll. Allt blir bättre när det privatiseras, är deras mantra. Att privatisering kan ge negativa konsekvenser glömmer de gärna bort, trots att de borde vara medvetna om det. De blundar för att konsumenterna kommer i kläm och pensionärer blir lurade på 10 000-tals kronor

Det skriver Carls konsumentblogg, en helt neutral konsumentsajt som en av landets mest erfarna och fristående konsumentjournalister driver.

Han tar ett exempel från landets mest borgerliga region:
För tre år sedan införde Landstinget i Stockholm ”fritt val” när det gäller hörapparater. Det innebär att en patient som behöver hörselhjälpmedel kan gå till sjukvården och få sin hörsel testad men därefter gå till en privat firma för att köpa sin hörapparat.

En hörapparat hos en privat aktör kan kosta patienten 25 000–30 000 kronor, när patienten bara hade behövt betala 600 kronor hos landstinget.

Dagens Nyheter, som uppmärksammat detta, citerar en audionom, anställd vid ett av de privata företagen:
 ”Jag har aldrig varit med om en sådan girighet och grymhet”. ”Vi fick direktiv om att sälja hörapparater för tusentals kronor till de gamla som väljer valfritt sortiment. Vi säljer utan att informera om att de kan få en likvärdig apparat via landstinget för bara 600 kronor.”

Tänkvärt från socialdemokraternas tankesmedja: "Ingenting säger att en verksamhet blir bättre för att den privatiseras. Det är inte ägarformen som avgör kvalitén. Men vid en privatisering vet man att det alltid finns ett vinstmotiv, en vinst som stoppas i privata fickor och inte sätts in i verksamheten igen. Ofta hamnar vinsten dessutom hos utländska bolag och finansiärer och kommer inte tillbaka till samhället ens i form av indirekta skatter."

LB

Till Carls konsumentblogg

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0