Sverige nämns i rapport om länder med sänkta löner, sämre villkor och förföljelse av facken

Det finns en del som är värt att kämpa för i vårt land.
Den globala finanskrisen har haft en förödande inverkan på de mänskliga rättigheterna i arbetslivet i flertalet av världens länder. Miljontals arbetstagare har förlorat jobbet och ytterligare många miljoner har fått kraftigt försämrade löne- och anställningsvillkor. Enligt FN-organet ILO är idag hälften av alla jobb på den globala arbetsmarknaden tillfälliga jobb, där möjligheter att ställa krav på rimliga arbetsvillkor eller protestera mot missförhållanden i jobbet är svårt, farligt eller till och med förbjudet.

Samtidigt har det blivit allt farligare att engagera sig fackligt. Förra året mördades 101 fackligt aktiva, en ökning med dramatiska 30 procent jämfört med året innan. Ytterligare tiotusentals arbetstagare utsattes för hot, avsked, övergrepp, sexuella trakasserier, misshandel eller bestraffades med fängelse av det enda skälet att de engagerat sig fackligt eller deltagit i aktioner för bättre villkor på sina arbetsplatser. Det skriver TCO i ett pressmeddelande i dag.

Uppgifterna är hämtade ur årets rapport om kränkningar av fackliga rättigheter som presenteras runt om i världen idag. Den ges ut av Internationella fackliga samorganisationen (IFS) där fria och demokratiska fackliga organisationer från 155 länder är medlemmar. I Sverige publiceras rapporten av LO och TCO i samarbete med svenska Amnesty.

- Årets rapport visar på en tragisk ökning av övergrepp mot fackliga ledare och aktivister. Omvärldens stöd och engagemang för att främja fackliga rättigheter är därför viktigare än någonsin, säger Lise Bergh, generalsekreterare svenska Amnesty i en presskommentar.

Sverige ett av de länder som omnämns i årets rapport. Skälet är den svenska Arbetsdomstolens utslag i det så kallade Lavalmålet i december 2009. IFS anser att domen innebär en kränkning av föreningsfriheten.

Colombia var annars även förra året det i särklass farligaste landet för fackligt arbete. Hela 48 fackligt engagerade personer mördades, varav fem kvinnor. Guatemala och Honduras kom på andra och tredje plats på denna förfärliga lista, med 16 respektive 12 mord.

Förutom Sverige nämns några andra länder som utmärkt sig: I bland annat Algeriet, Indien, Turkiet, Egypten och Pakistan bestraffades arbetstagare som demonstrerade mot uteblivna löner eller andra försämringar med misshandel, arresteringar och fängslanden. I Bangladesh dödade sex textilarbetare av polis när de strejkade för att få ut sina löner.

Amnesty, LO och TCO anser att Sveriges regering bör skärpa kraven på EU och internationella organ som Världsbanken och IMF att stå upp för de fackliga rättigheterna i alla sammanhang. De fackliga rättigheterna bör också betonas tydligare i den svenska biståndspolitiken.

Någon som tror att en fortsatt moderatstyrd regeringen i Sverige skulle vara särskilt lyhörd för detta i jämförelse med en rödgrön regering.

Rapporten finns i sin helhet HÄR

LB


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0