Fler jobb, en grön omställning och minskade klyftor

Valpepp från Alaa Idris

Härlig solig sommarkväll i Vretstorps Folkets park den 3 juni, med lika surrande aktiva medlemmar i Hallsbergs Arbetarkommun, som myggorna runt oss.

Alaa Idris är på plats för ett peppa oss inför valrörelsen. En valrörelsen som går i andan av Fler jobb, en grön omställning och minskade klyftor.

 Alaa Idris

Idris berättade bl.a. att ungdomsarbetslösheten i Sverige är högre än på många andra håll i Europa. Här med en ungdomsarbetslösheten på 30 % och totalt på 10 %. Nya jobb och nya möjligheter, går vi till val på. Idris menar att det handlar mer om värderingar än om siffror. Det gäller för oss att måla upp vad det är för samhälle vi vill ha.

För oss är valrörelsen redan igång, men för det flesta väljare är den det inte. Många har inte bestämt sig och tycker att det är långt kvar. Det gör att vi har ett viktigt uppdrag att prata med så många som möjligt. Idris menar att man inte skall bry sig så mycket om opinionsundersökningar. Mycket kan hända. Vi behöver påminna varandra om att valrörelsen är så mycket mer än bara vår partiledare, som det legat allt för mycket negativ fokus på på senare tid. Det vi behöver göra är att fokusera på politiken. Vi får inte lägga av under sommaren med valrörelsen. Man kan verka mer informellt och på egen hand, med grannar, arbetskamrater, på festivaler o.s.v. Vi har inte råd med att låta bli under sommaren då vi har råd med fyra år till med en borgerlig regering. Vi skall ha en miljon samtal fram till valet.

Tips på vad man kan göra själv under sommaren: Vi kan göra som Thomas Bodström, som har skickat ut brev där han erbjuder sig att komma hem till folk och fika. Han har blivit inbjuden till flera ställen. Björn Sundin, i Örebro, har gjort ett brev till sina grannar, som han skall lägga i brevlådorna, där han erbjuder sig att komma ut och fika och prata, för att göra Örebro till en tryggare stad. Idris menade att det är bra om man då tänker på att dem man går hem till får lyfta de frågor som de vill diskutera och att man mest lyssnar.

Idris tipsade om Sosserian på S hemsida, där man kan hitta mycket nyttig information som man kan ha innan man t.ex. går ut och knackar dörr. Ett sätt att hålla sig uppdaterad om vad som händer.

Sedan genomfördes en övning där vi fick resonera kring de argument som vi tycker är de svåraste att bemöta. Här följer några som lyftes i grupperna, med tips som vi sedan gemensamt delade med oss av, om hur man kan bemöta dem.

Privatiseringar av allmännyttan. Kan vara svårt då ju S startade det. Detta kan besvaras med att det nu gått för långt, även att vi begick misstag när vi privatiserade, men vi har nu lärt oss och vi behöver nu bygga upp välfärden igen. Dessutom att det är en ideologisk fråga. Då vi ville ha en lagom stor allmännytta, vill borgarna ideologiskt sälja ut allt som går. Det har med dem tagit en väldig fart och att det grundar sig i ideologi när man säljer helst ”allt” och till underpris.

Jobben, när folk undrar ”ja, hur har du tänkt att ordna det då, får vi höra”. Idris menar att man från dag ett skall få hjälp; praktik, utbildning eller guidning till jobb, för att kunna ta sig vidare. Att det bara är för oss att läsa på om vår politik för den finns och är bra. I Sosserian finns ett bra basmaterial i ämnet, punkt för punkt. Även då information om hur utbyggnad av den offentliga sektorn kommer att ge jobb. Idris menar att vi behöver ge folk en vision om hur det kan komma och bli i vår vision om vi får mandat att styra landet.

En annan svårbemött fråga är Mona Sahlin och det rödgröna samarbetet. Enda sättet vi kan få en ny regering är att vi samarbetar, det är nya tider och nya förutsättningar. Att Sahlin sågs som trög i början, beror på att hon har en helt annan ledarstil, en lyssnande sådan. Vi blev tipsade om att man framförallt kan man be folk att titta på youtubeklipp som kommit efter partikongressen, då S politik fastställts. Vi behöver också påminna folk om att partiet är så mycket större än sin partiledare. Politiken som förs är inte Sahlins utan partiets, fastställd av kongressen.

En annan är för dem som inte gillar Sahlin, att säga att jag inte har tid att stå och argumentera om folks åsikter om Sahlin och om vad som hänt i tobleronefrågan. Inte när välfärden håller på att monteras ner. Flera i mötet påpekade också hur vi känt oss inspirerade efter att ha lyssnat på Sahlins tal på distriktskongressen och hur hon där fått stående ovationer.

Efter dessa tips för kvällen avslutades mötet med korvgrilling och ett stort tack till Alaa Idris.

/Maja Stopek


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0