Alliansen kör över svenska folkets vilja

Landets styrande allians kör ett eget race och bryr sig inte ett smack om vad en majoritet av svenska folket tycker. Man bryr sig inte om folkomröstningen om kärnkraft och man bryr sig inte om vad undersökningar om opinionen visar. Istället ger man kapitalet och näringslivet fria händer.

Med röstsiffrorna 174 mot 172 beslutade riksdagen att förbudet mot ny kärnkraft slopas från den 1 januari 2011.

– Det är ett historiskt beslut och en unik chans att samla Sverige för en stabil energiförsörjning, ursäktade sig centerpartistiska miljöminister Andreas Carlgren. (Och Torbjörn Fälldin vred maktlöst sina händer när moderaterna i alliansen som vanligt fick som de ville.)

Så sent som samma dag den borgerliga riksdagen klubbade beslutet presenterade energiföretaget Fortum (av alla) att det är sol- och vindkraft som har överlägset störst stöd av svenska folket.
Ungefär två tredjedelar vill satsa mer på förnybara energikällor. Bara en tredjedel av svenskarna vill att Sverige satsar mer på kärnkraft. Och bara 13 procent anser att kärnkraften är klimatvänlig. Och det är mest män. Av svenska kvinnor är det bara 5 procent som anser det.

– Vi behöver bara inhibera lagen, om vi vinner valet, eftersom lagen då ännu inte har hunnit träda i kraft. Det sade Tomas Eneroth, näringspolitisk talesperson för socialdemokraterna, i riksdagsdebatten.
– Sverige behöver en bred energiöverenskommelse. Vi vill ha en långsiktig blocköverskridande energiöverenskommelse. Vinner vi valet så kommer vi att bjuda in till en sådan, sade Tomas Eneroth.

Riksdagen beslutade också med 174 röster att införa ett skadeståndsansvar för det företag som äger en kärnkraftsreaktor på upp till 1 200 miljoner euro.

– Vi förespråkar istället ett obegränsat skadeståndsansvar för kärnkraftindustrin, sade riksdagsledamoten Johan Löfstrand från socialdemokraterna.

LB


Kommentarer
Postat av: Makarov

"Alliansen kör över svenska folkets vilja"

Gör den?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7241263.ab

2010-06-21 @ 13:00:25
Postat av: LB

Makarov: Svaret är ja !Här är originalundersökningen:

http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/11/98/93/wkr0006.pdfFortums undersökning är också den gjord av United Minds, men en månad senare än den Aftonbladet redovisar.Frågan är om du ska tro på det du läser med egna ögon eller på det Aftonbladet vinklat till.Det ÄR inte tredjedel utan enbart 30 %, av svenska folket som vill att det ska satsar mera på kärnkraft.

2010-06-21 @ 13:15:44
Postat av: Makarov

Jag föredrar definitivt att tro på United Minds i Aftonbladet.

De socialdemokratiska röster som tar plats är alla numera väldigt antikärnkraft. Kanske för att politiken domineras av offentliganställda, som inte ägnar så mycket tid åt att förstå hur industrin som föder dom, ska tillhandahållas bästa tillgängliga energi för att finnas kvar och utvecklas.

Metall vet det här liksom deras medlemmar. Men är ack så tysta. Eller har tystats. S-politiker på orter med energiintensiv industri vet det. Men det är ju valår i år...

Det är i undersökningar typ den i Aftonbladet som sanningen kommer fram.2010-06-21 @ 17:19:12
Postat av: LB

Makarov - tro hör väl snarast hemma i kyrkan.

Vad är det i den undersökning du kan se framför dig, via min länk, som du inte kan läsa?

Fortfarande gäller: Enbart 30 % av svenska folket vill att det ska satsas mera på kärnkraft.Sedan är resten av ditt resonemang bara svammel sprunget ur fantasier som går ut på att nervärdera offentligt anställda.

Eller har Aftonbladet skrivit om vad offentliganställda tycker också? Då måste det ju vara sant, enligt din tro. Ge oss gärna länken. Jag tror dock att du är ganska ensam om att låta kvällstidningsskriverier forma den egna samhällssynen.Vad menar du för övrigt med bästa tillgängliga energi? Att kärnkraft är bättre än vindkraft?

Jag förstår uppriktigt sagt inte. Men jag brukar ju inte läsa kvällstidningar.

2010-06-21 @ 22:35:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0