Av Alliansens vallöften i år kommer 28 aldrig att uppfyllas - väljarna blir blåsta

Varför ska vi tro att den högerstyrda alliansen kommer att hålla de vallöften som man ger nu under årets vallrörelse, när mer än vart femte av de gamla inte uppfyllts ännu?

Det är lätt att lova en massa saker inför ett val för att locka till sig väljare. Lova runt och sedan hålla tunt. Det är i alla fall vad den högerstyrda alliansen har gjort. Och just nu i Almedalen är det tätt med nya utspel.

Regeringskansliets egen tidning Riksdag & Departement har granskat de vallöften som gavs inför valet förra gången och hur många av dem som högerregeringen uppfyllt under de år som gått sedan dess.

Av 131 löften är 103 genomförda. Några kan kanske komma att hinna genomföras före valet, som exempelvis ett införande av lärarlegitimation. Andra vallöften har man backat om. De har visat sig omöjliga att genomföra eller har ansetts som allför kostsamma, skriver tidningen.

Att avskaffa värnskatten är ett av de brutna löftena. Där blev de som röstade på alliansen grundlurade och blåsta på 4,5 miljarder kr.

Några vallöften som man har hållit, har varit att införa en extra skatt på bilförsäkringarna, att kasta ut långtidssjuka från Försäkringskassan, att slopa förmögenhetsskatten och att ta bort arbetsgivarnas ansvar för de anställdas sjukpenning.

Den stora frågan är: Om alliansen nu ger lika många vallöften inför årets val och fortsätter att vara samma charlataner – vilka 28 löften kommer man inte uppfylla den här gången om man får makten i ytterligare fyra år?

Det skulle säkert vara intressant för många väljare att få klart för sig före valet i september så att de slipper känna sig blåsta en gång till.

LB


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0