Alliansens sjukförsäkringsreform tvingar fram uppsägningar

De nya sjukskrivningsreglerna och dess stelbenta bedömning av arbetsförmåga slår hårt mot många sjuka som trots sin sjukdom klarar av att arbete deltid. De tvingas nu in i den märkliga situationen att antingen säga upp sig från sin anställning eller försöka klara sig på en halv lön.  Detta är den absurda konsekvensen av de nya sjukförsäkringsreglerna som kräver att arbetsförmågan redan efter 180 dagar ska bedömas mot hela arbetsmarknaden snarare än det arbete som den sjuke faktiskt har, något som även gäller i de fall där den sjuke redan gått tillbaka till arbete på deltid. Så här skriver en halvtidssjukskriven ensamstående mamma i ett öppet brev till Fredrik Reinfeldt och Christina Husmark Pehrsson:

Hej,
Tidigare mail jag sänt har tyvärr inte bemödats med något svar från er, varför jag hoppas ni denna gången har möjlighet att ta er tid att svara mig. Ni har förut fått min röst, men jag är ytterst tveksam till att återigen lägga min röst på något av allianspartierna. Kan ni få mig att ändra mig?

Jag har läst på er sida på nätet och hittade följande fina formuleringar angående sjukförsäkringen:
Moderaterna vill:

•Att alla som kan jobba förtjänar ett jobb
•Att den som är sjukskriven ska få stöd, hjälp och rehabilitering.
•Att trygghet är en självklarhet och den som behöver ska ha rätt ersättning, i rätt tid.
•Ha kortare vägar till ett friskare liv

Det låter mycket bra!

Jag är som halvtidssjukskriven den förste att hålla med om att alla förtjänar ett jobb.
Att det är viktigt för alla att känna att man gör nytta, är behövd, tjänar egna pengar osv. Jag var helt sjukskriven några få månader, vilket jag verkligen behövde. Men att sedan få lov att arbeta halvtid har varit guld värt för mig. Som sjuk hade jag annars blivt helt isolerad och säkert ännu mer deprimerad - och min sjukdom till trots har jag klarat av min halvtid.

Om jag nu får berätta hur VERKLIGHETEN ser ut för mig (och många med mig) efter er sjukförsäkringsreform! Ett exempel ur verkliga livet. De exempel som ni så nonchalant undviker att verkligen bemöta på ett respektfullt sätt - utan bara pratar bort med fina inövade fraser i alla debatter jag sett på TV och läst om i tidningar...

JAG HAR ETT ARBETE - ett arbete som enligt alla mina läkare, specialister på området för den diagnos jag har, är av den typ som jag kan klara av, och som jag trivs ypperligt med. Tyvärr är min förmåga att arbeta nedsatt, vilket kommit fram efter lång vistelse på rehab och arbetsträningar osv. Den bedöms vara på 50 % och även som stadigvarande nedsatt då diagnosen är kronisk. Ofta är även denna halvtid svår för mig att orka med, men jag är en envis person som inte ger mig utan kämpar på.

Nu får jag dock veta att Försäkringskassan (FK) inte bedömer att min arbetsförmåga är stadigvarande nedsatt, så jag kan inte få sjukersättning. Detta trots att min diagnos är en kronisk sjukdom, som mycket få människor blivit frisk ifrån. Det bedöms jag tyvärr inte bli då jag snarare blivit sämre. Även FK har erkänt att ja, du är sjuk och har nedsatt arbetsförmåga, men tyvärr. Dagarna är nu slut. Du ska till Arbetsförmedlingen (AF) istället!

Som sagt HAR jag redan ett arbete, men kan inte arbeta full tid. Ändå ska jag utförsäkras och få hjälp av AF. FK bedömer dessutom att jag inte kan ha kvar mitt arbete!! Antagligen för att jag i det arbetet inte klarar 100 %. (De går alltså emot specialistläkarna på två fronter. I bedömningen om att arbetsförmågan är stadigvarande nedsatt och i bedömningen av mitt befintliga arbete) Alltså kommer jag inom kort att bli ARBETSLÖS istället!! HUR SJUKT ÄR INTE DET??

Jag är ensamstående till två minderåriga barn och kommer få mycket sämre ekonomi som arbestlös på heltid - för vem kommer vilja anställa mig på heltid? Jag är ju SJUK! Och om Arbetsförmedlingen dessutom inser att jag faktiskt inte kommer att kunna arbeta heltid, ja då kommer jag bara få halv A-kassa. Det kan jag inte försörja mina barn på. Bättre då att gå ner i tjänst och försöka leva på min halvtidslön...

Jag som alltid arbetat och kämpat för att familjen ska ha det så bra som möjligt, kommer nu kanske att få krypa till socialen med svansen mellan benen och skämmas ögonen av mig. För inte tror jag att jag får något annat arbete på heltid! Och skulle jag mot all förmodan få det, ja, då skulle jag inte klara av det. Inte som min sjukdom är nu. Vad händer med mig och mina två små barn då?

ÄR DET INTE BÄTTRE att människor som är sjuka faktiskt får lov att arbeta så mycket som deras kapacitet ger dem möjlighet till?

Skulle jag tvingas till att ta ett - som FK skriver - "lättare arbete" hjälper det inte mig. För vare sig jag är hemma eller på mitt befintliga lätta arbete har jag inte kraft att vara aktiv en hel arbetsdag på grund av de symptom sjukdomen ger mig. Jag måste ha möjlighet att pausa ofta under dagen för att orka med. Vare sig jag är hemma (som nu på min semester) eller på mitt arbete!

Längre arbetsdagar kommer få till följd att jag inte kan orka sköta mitt hem och mina barn. Fast kanske jag kan utnyttja RUT avdraget och anställa barnpassare och städhjälp och kock då...??? (Obs. Ironi. Trots avdragsmöjligheterna krävs nog lite högre inkomst än vad jag kommer få på ett anpassat arbete...)

Nej, jag tycker att även jag, som inte har full kapacitet FÖRTJÄNAR ETT JOBB!! Precis som ni skriver så fint. Och jag har ju ett idag. Varför ska jag då behöva säga upp mig...? Jag gråter vid tanken.

Jag är just nu så förtvivlat orolig och har blivit mycket sämre i min sjukdom. Depressionen ligger på lur och jag vet inte hur jag ska orka med denna mardröm jag befinner mig i. Ja, det är inte bara jag, det vet jag. Vi är många.

Jag undrar - är det Allianses avsikt att vi sjuka ska vara i denna sits? Jag förstår att ni inte kan bedöma min situation - men generellt. Eller är det helt enkelt så att FK många gånger är för stränga i sin bedömning?

Jag hade varit ytterst tacksam om ni kunde bemöta mitt mail.

Hälsningar,
//Ensamstående sjukskriven Mamma

(Källa:  Nätverket Resurs - http://resurs.ning.com)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0