Ytterligare ett fort-och-fel-beslut av regeringen

Återinför skrotningspremien! Det är en uppmaning till vår moderatstyrda regeringen som föranleds av att det inte sedan mitten av 90-talet har skrotats så få bilar i Sverige. Bara under de två senaste åren har antalet nästan halverats.
Det var alliansregeringen som avskaffade skrotningspremien och avvecklade bilskrotningsfonden. som en av sina första åtgärder. Tidigare kunde man få 4 000 kronor ur fonden om man skrotade en bil som var 20 år eller äldre.

Det är Carls konsumentblogg som uppmärksammat problemet. En förklaring är att många bilar svartskrotas i Östeuropa – och lika många försvinner till Afrika, enligt bedömare. Där är miljökraven inte lika hårda, läser han i Dagens Nyheter.

Det verkar som om detta var ytterligare ett fort-och-fel-beslut av regeringen. Antalet skrotade bilar har minskat dramatiskt, redan innan krisen, och det var väl inte meningen att vi skulle exportera problem till Östeuropa och Afrika, skriver Carl på sin blogg.

Flera andra länder i Europa har för närvarande skrotningspremier, dock med olika villkor och belopp på premien. Gemensamt är att bilen ska vara minst 10 år gammal och att beloppet uppgår till minst 1 000 Euro.

LB


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0