Ny apoteksskylt i Hallsberg och högre priser

Vi har fått ett nytt apotek i Hallsberg. Droghandel heter det numera och är privat. Samma lokal och samma personal och vad är det egentligen som har blivit bättre?

När Göran Hägglund (KD) lanserade den moderatstyrda regeringens ”apoteksreform” lovade han två saker, bättre tillgänglighet och billigare läkemedel. Men det sistnämnda löftet tycks ha kommit på skam, åtminstone när det gäller receptfria läkemedel som sedan den 1 november kan säljas i stort sett fritt. Priserna har i stället höjts, kunde Dagens Nyheter konstatera redan i början av året.

Den genomsnittliga prishöjningen var drygt 11 procent. På sex produkter höjdes priset med över 20 procent. Hostmedicinen Theracough fick den största höjningen med närmare 50 procent. Priset höjdes från 40 kronor för en 200-millilitersflaska till 59 kronor, enligt DN.

Nu gör de olika butikskedjorna miljardinvesteringar för att vinna den hårda kampen om kunderna, berättar Svenska Dagbladet HÄR .

Man kan fundera över vem som i slutänden får betala dessa miljarder. En sak är klar. Det blir inte Göran Hägglund eller vår privatiseringstokiga regering. Det blir naturligtvis vi vanliga konsumenter.

Vissa av de nya aktörerna på apoteksmarknaden har som mål att bygga upp verksamheten för att i ett senare läge kunna sälja och göra en förtjänst av investeringarna, skriver Svenska Dagbladet.
En förtjänst som kommer från din och min plånbok. Och till största delen hamnar utomlands, utom räckhåll för samhället.

Och inte lär vi få se något konkurrerande apotek i Hallsberg, som skulle verka prispressande.

Varför ska den moderatstyrda regeringens principer alltid gå före svenskarnas bästa? Det hade räckt att se hur illa det gick i Norge när man avmonopliserade apoteken där. 

Två av de receptfria varor som jag alltid brukat köpa finns för övrigt inte längre i sortimentet. Jag gissar att de inte gick att höja tillräckligt mycket i pris...

LB


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0