Mona: "Borgarna" applåderade beslutet som slängde ut 50 000 människor från sjukförsäkringen"

Mona Sahlin gästade i dag Örebro läns disktriktskongress. "När beslutet togs i riksdagen om ändringarna i sjukörsäkringen, som lett till att 50 000 människor i dag är utförsäkrade, applåderade de borgerliga ledamöterna. När Obama nyligen lyckades driva igenom sin sjukförsäkringsreform i USA, applåderade kongressen där också. Men av precis motsatt anledning", berättade hon för de närmare 300 distriktsombuden som samlats i Kumla.

Mona bredare
Mona Sahlin i dag på eftermiddagen

I ett medryckande tal redogjorde Mona bland annat för den socialdemokratiska politiken och de viktigaste frågorna inför valet om fem månader och 9 dagar.
   - Vårt mål är full sysselsättning - arbete åt alla, framhöll Mona. 

   - Man kan inte som borgarna gå till val och lova jobb, och sedan ägna sig åt att istället sänka skatterna. Skillnaden mellan den moderatstyrda regeringen och socialdemokraterna, är vilken tanke som först dyker upp i det politiska arbetet.
För borgarna är det: ´hur sänker vi skatten'
För socialdemokraterna är det: 'hur klarar vi jobben', sa Mona.

   - Att beskriva utbetalningar från a-kassan och Försäkringskassan som bidrag, som borgarna gör, är helt galet. Det handlar om en försäkring, precis som framgår av namnet. Man betalar kollektivt in premien. Ingen reagerar negativt om huset brinner ner för den som har en hemförsäkring, om den personen får försäkringsersättning. Eller om det handlar om att bilförsäkringen faller ut av någon anledning.

   - Det första vi ska göra om vi får väljarnas förtroende i höst, är att återställa både sjukförsäkringen och a-kassan, var ett av Monas budskap

   - I sitt tal påpekade Mona också att den moderata företrädaren för SKL, Sveriges kommuner och landsting, nyligen gav uttryck för ett otäckt synsätt. Han sa att före skattefinansiering av välfärden och tryggheten ska allting annat först prövas. Som nya avgifter, som begränsningar i vad som ska ingå i välfärden och olika privata försäkringslösningar.

   - Alltså förespråkar borgarna öppet en välfärdspolitik som gynnar dem med tjock plånbok. Dessa kan köpa sig välfärd för sig själva och sina barn, medan man kan strunta i alla andra, sa Mona.

LB


Kommentarer
Postat av: Bert

Mycket bra Mona. Detta om applåderna de kan Mona påminna om hur mycket som helst.

För det ska man aldrig låta Borgarna glömma.

Det är oförlåtligt anser jag, när man nu läser om hur folk dör på grund av denna fruktansvärda reform.

Alliansen med Moderaterna i spetsen kör med falsk retorik och en bluffaktig politik.2010-04-10 @ 20:20:43
Postat av: Ulf Börgesson

...och när Persson skyfflade över tusentals människor i förtidsension för att spara pengar och snygga till siffrorna, applåderade Socialdemokraterna.http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.13341670

2010-04-10 @ 22:40:57
URL: http://www.metrobloggen.se/borgesson
Postat av: Farbror Olle

Jadu Ulf.

Då får du vara så god att precisera var och när socialdemokraterna applåderade, som du säger.Eller är det möjligen så att du tror att man gjorde det? En fantasi så att det bara är något bildligt talat från din sida.

Vad det handlade om var att på Perssons tid tog man hand om människor som inte kunde gå åter till ett arbete. Det som man alltså inte gör i dag med den moderatstyrda regeringen.

Nu blir man utförsäkrad och hänvisad till arbetsförmedlingen oavsett om man kan arbeta eller inte. Du blandar äpplen och päron. Här handlade det om sjukförsäkringen som vissa inte tillåts vara med i längre, inte din hustrus ”förtidspension”.”Ingen myndighet har lagt två strån i kors under de här 12 åren för att försöka få ut henne i arbete, rehabilitera etc.”, skriver du på din blogg. Vad har hon gjort själv då? Kan det vara så att hon inte kan arbeta? Eller gör hon det? I det första fallet förstår jag inte vad du irriterar dig på. I det senare fallet är det väl bra?Här hos oss i Sydnärke visade det sig att för hälften av de som var tvungna att gå till arbetsförmedlingen i januari så har man på arbetsförmedlingen konstaterat att de är för sjuka för att kunna arbeta. Då borde väl allt vara lugnt och de får tillbaka sin sjukersättning, som alliansen lovat. MEN INTE hälften av dem kommer, enligt Försäkringskassan, inte att betraktas som sjuka och får därför inte heller tillbaka sin sjukersättning.

Vad ska de göra då? De får gå till kommunen och söka försörjningsstöd! Men för att få det måste du realisera allt som går, sälja hus och flytta till en billigare och mindre lägenhet, sälja bilen, använda dina sparpengar. Sedan kan du kanske få försörjningsstöd. Och det handlar om ganska lite pengar i månaden. Det som förr hette socialbidrag.

Är det så vi ska behandla människor, som faktiskt inte kan rå för att de blivit sjuka. Det kan drabba vem som helst. Man borde inte straffas för att man är sjuk. Finns möjlighet att rehabilitera ska man naturligtvis få det snabbt när man blir sjuk och inte behöva vänta. Men det finns ju faktiskt sjukdomar som man inte kan rehabiliteras från.

2010-04-10 @ 23:31:24
Postat av: Bengt Nilsson

Vad är det denne högerorienterade femtekolonnare Ulf Börgesson vill uppnå med sina ideliga nedsmutsande påhopp av socialdemokraternas politik då och nu? Ja en sak är att han vill ställa Reinfeldts privatiserande och mänskligt utsorterande nedmontering av svensk offentligt driven välfärd i en ljusare dager!

Men tydligen är det någon personlig händelse där han anklagar Göran Persson som den skyldige som gjort honom så bitter på socialdemokraterna att han nu på alla sätt vill vara en bisittare för att mildra Reinfeldts inhumana välfärdspolitik!Bengt Nilsson, röd gråsosse

2010-04-11 @ 07:55:33
Postat av: Lars Billström, bloggansvarig

Det har kommit ytterligare en kommentar från Ulf Böregesson här, där han bland annat skriver: ”Jag vill att Socialdemokraterna ska ta ansvar för sin politik, och att Alliansen ska ta ansvar för sin. Är det höger, so be it.”Eftersom den här bloggen inte är avsedd att vara ett debattforum och kommentaren i övrigt inte berör referatet av Monas tal och inte tillför något nytt i sak, har jag som ansvarig för bloggen valt att inte publicera resten av den. Ett bidragande skäl till det beslutet är att kommentaren delvis också kan bedömas bryta mot bloggens ”programförklaring”:Där anges tydligt: ”Vi publicerar inte inlägg som angriper enskilda personer, är förnedrande, kränkande, nedlåtande eller annars strider mot svensk lag eller god sed.”

2010-04-12 @ 10:19:02
URL: http://hallsberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0