Moderaterna rätta ansikte: Svarta fötter

Man blir spyfärdig när man läser det pressmeddelande som kom för en stund sedan. Det känns som vi är 100 år tillbaka när vi stred här i landet för strejkrätten. Må alla makter (väljarna) skona oss från att få se dessa hjärnor med så snedvriden samhällssyn på politiska poster i framtiden.

Fast egentligen behövs det ingen kommentar till texten. Den talar för sig själv:

Vi kan stå i kassorna
”Det har kommit till Fria Moderata Studentförbundets kännedom att en del anställda inom handeln planerar att inte komma till sina arbeten i morgon, torsdag. Då FMSF till skillnad från LO-facket Handels bryr sig om att människor ska kunna köpa mat och vatten, erbjuder sig nu Fria Moderata Studentförbundets presidium att mot en rimlig ersättning efter bästa förmåga hjälpa till i de butiker som saknar personal.
– Flera av oss har erfarenhet av att jobba i butik, så det skall nog gå bra, säger viceordförande Gustaf Dymov. Dessutom behöver vi inga OB-tillägg, eftersom vi studerar och därför gillar att jobba på kvällar och helger.
– Att få mat är oerhört viktig för enskilda individer som har kommit att lita på att de kan skaffa mat i butik när som helt och inte behöver bygga upp stora lager. Att handelsanställda väljer att utnyttja deras trångmål är cyniskt och därför bör de strejkande inte hyllas utan fördömas.
– Dessutom bör de politiker som LO köpt den förmånliga strejklagstiftningen av se över sin arbetssituation. Socialdemokraterna som sålt ut lagstiftningen borde tvingas stå framför butikerna och förklara för människor varför de inte kan köpa mat som vanligt.
– Det är dags att göra svartfot till ett positivt begrepp! Kom ihåg vems fel det är när ni tvingas odla er egen potatis, avslutar Gustaf Dymov.
För de butiker som behöver arbetskraft - kontakta Fria Moderata Studentförbundets viceordförande Gustaf Dymov på telefon 073-247 74 40 eller e-post gustaf@fmsf.se.”
--
Fria Moderata Studentförbundet (FMSF) är ett förbund bestående av liberala och konservativa studentföreningar vid landets lärosäten.
FMSF, som är partipolitiskt fristående, samlar medlemmar från samtliga fyra borgerliga partier. Bland dess tidigare ordförande märks Carl Bildt, Mats Svegfors och Carl Cederschiöld.

Kom istället ihåg vems fel det var när du inte längre får strejka och behandlas av arbetsgivarna som en potatis som man kan köpa och sälja och kasta bort efter eget behag.

Strejkrätten är skyddad som en grundläggande fri- och rättighet i grundlagen. (Regeringsformen §17) Anledningen till det är att utan strejkrätt, går det inte åstadkomma balans mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det är först när arbetstagarna handlar gemensamt solidariskt som de kan få rimliga anställningsvillkor.

En kort historik om strejkrätten:
Sundsvallstrejken 1879. Diskussion om strejkförbud väcks. Den oreglerade arbetsmarknaden med "fria avtal" saknar lagar. Strejker bekämpas än så länge med militär, avskedanden och vräkningar.

Åkarpslagen 1899.
Straffbart att försöka få med sig sina arbetskamrater i strejk. Lagen skyddar strejkbrytare och avskaffas först 1938.

Verkstadsavtalet 1905.
Efter omfattande lockout undertecknas första verkstadsavtalet som bl a reglerar förhandlingsordning och konflikträtt. Begränsad strejkrätt tillåts. Minimilöner införs. 

Decemberkompromissen 1906.
Under hot om storlockout underkastar sig LO arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet, att fritt anställa och avskeda arbetskraft - t ex strejkande arbetare. Mot detta erkänns facket som motpart.

Medlingslag 1907.
Lagen om medling vid arbetstvister blir startskottet för omfattande diskussion om spelreglerna. Lag om kollektivavtal och arbetsdomstol börjar utredas. Inga beslut fattas.

Stripakonflikten 1925-26.
Statens arbetslöshetskommission tvingar arbetslösa till strejkbryteri, annars dras understödet in. Stripadirektiven drogs in 1933. 

Strejrätten har varit hotad så länge den funnits. Just nu är det organisationen Svensk Näringsliv och SAF med dess propagandaapprat som angriper den hårdast, underblåsta av vår moderatstyrda regering.

LB


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0