Exempel på dålig människosyn när byggföretag sätter LAS ur spel

Oden Anläggning har fått SECO att se rött. Företagets verksamhet är koncentrerad till mellersta och södra Sverige och man bygger broar och vägar sedan 1950. Bland annat har man byggt nya E18 mellan Lekhyttan och Adolfsberg och har en av sina anläggningar på nära håll på Porfyrvägen i Kumla.

Företaget har nu aviserat att man tänker sparka 58 bergsarbetare och i stället, godtyckligt, återanställa de man själv vill via bemanningsföretag. SEKO Facket för Service och Kommunikation som organiserar medlemmarna i företaget är mycket kritiskt.

– Under all värdighet, rena skurkfasoner att behandla arbetstagarna på det här sättet, säger SEKOs förbundsordförande Janne Rudén.

Angrepp på anställningsvillkoren
– Detta är ett angrepp på anställningsvillkoren och splittrar arbetsplatserna. Att försöka kringgå LAS via inhyrning är ett växande problem. Därför kräver vi att företag i branschen inte ska kunna säga upp och hyra in via bemanningsföretag på det här sättet, säger Janne Rudén.

SEKO har i lokala förhandlingar motsatt sig Odens organisationsförändring och menar att företagets beslutade policy har som enda avsikt att kringgå LAS. SEKO menar att anlitande av bemanningsföretag i denna situation, när det finns företrädesberättigad personal, strider mot LAS regler om företrädesrätt.

Dålig människosyn
– Dessvärre ser vi att denna trend inte verkar få något slut, men det är en prioriterad fråga i avtalsrörelsen. Många är upprörda, även på andra håll i branschen, över dessa skurkfasoner. I detta fall är arbetsgivarnas godtycke ett tragiskt exempel på en dålig människosyn och på hur illa arbetstagare kan behandlas, säger Janne Rudén.

LB


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0