Inget ljus för Hallsbergs pensionärer vid borgerlig valseger

Det ser inte ljust ut för Hallsbergs 2 994 pensionärer om den moderatstyrda regeringen får fortsätta regera efter valet i höst.

Klyftan mellan pensionärer och löntagare ökar. Det skriver Svenska Dagbladet i påskhelgen. Jämfört med för 10 år sedan har en pensionär förbättrat inkomsten med i genomsnitt 24,5 procent. Resten av befolkningen har ökat sina inkomster med 34 procent.
 - Den som har garantipension, född före 1938 får brutto 7 708 kr per månad. Högst*.
 - En normalinkomsttagare i 45-årsåldern har 54 000 kr mera att röra sig med än för 10 år sedan. När skatten är betald.
 - Bland pensionärerna har gruppen 65 - 74 år (där finns ofta tjänstepension under några år) klarat sig bäst med en ökning på 27 procent. Men de drar ner snittet för de äldre pensionärerna som bara ökat inkomsten med 20 procent jämfört med för 10 år sedan. 14 procentenheter mindre än löntagaren.

Sedan statistiken sammanställts har jobbskatteavdraget och bromsen i pensionssystemet gjort klyftan ännu större. Men moderata finansministern Anders Borg är kristallklar: Jobbskatteavdraget ska finnas kvar och utökas.

Det är omoraliskt att straffbeskatta pensionärerna på det viset. Klyftan ska bort så fort det bara går. Pensionärer och löntagare ska ha lika skatt på lika inkomster. Så var det före 2006 och så ska det bli igen, säger Thomas Östros, socialdemokraternas finanspolitiska talesman.

Ett bombsäkert vallöfte: Klyftan kommer att öka vid en borgerlig valseger.
_______________
*) Av landets 1 700 000 pensionärer har cirka 780 000 garantipension. Garantipensionen är något lägre om man är gift eller född senare än 1937. Full garantipension betalas ut efter minst 40 års bosättning i Sverige. För den som varit bosatt kortare tid än 40 år reduceras garantipensionen med 1/40 del för varje år.

Vid reducerad garantipension kan det bli aktuellt med det s k äldreförsörjningsstödet. Men då får man inte ha för hög hyra. Som skälig levnadsnivå räknas 4 831 kr per månad för ogifta och 4 082 kr för gifta plus en hyra på högst 3 100 kr per person.

LB


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0