Experiment med duvor bakom Alliansen politik för att styra landet

DuvaSom duvor?Duva2

Läste idag i Aftonbladet där Anders Borg (M) påstår att Mona Sahlin (S) och de rödgröna är det största hotet mot rättvisa i Sverige.

Det är skrämmande att en finansminister kan vara så långt från den verklighet som många människor lever i idag.

Vilken syn på rättvisa har han och alliansen, och vilken människosyn styr deras tankar? Moderaterna och nu också alliansen talade tidigare ofta om de ”välfärdsfällor” som skulle finnas inbyggda i våra välfärdssystem som a-kassan, sjukförsäkringen, anställningstryggheten och liknande.

De utvecklade teorin om den ”inlärda hjälplösheten”, som psykologen Martin Seligman förde fram under 1960 - 70-talen. Efter experiment med duvor.
Den borgerliga tankesmedjan Timbro förde den teorin vidare i Sverige och ansåg att välfärdsstaten passiviserade människorna. Det är uppenbart att det är den teorin som leder arbetet att ta fram underlag för de förändringar som alliansregeringen lägger fram i riksdagen.

Och Maud Olofssons späder på. I sin bok ”Min dröm om Sverige” skriver hon bl.a. ”Vi måste bli fler flitiga bävrar, och färre matade fågelungar”.  Detta är ytterligare ett belägg som styrker farhågorna om "den inlärda hjälplösheten" och som fortfarande styr deras uppfattningar.

Men det finns forskning, som helt undgått eller nonchalerats av borgerligheten som motsäger passiviseringsteorin:

Enligt forskaren Richard Florida så är kollektiv samverkan och individualisering varandras förutsättningar. Vi kan med ”kollektiva medel befria individerna och ge alla möjlighet att ta till vara och förverkliga sina mål”. 

Word Economic Forums chefsekonom Augusto Lopez-Carlos säger i sitt svar på en fråga: "Om höga skatter skapar resurser som sedan används till att leverera utbildning i världsklass, effektiva sociala trygghetssystem och en högt motiverad och kunnig arbetskraft, då blir konkurrenskraften stärkt, inte underminerad".

Genom en ny socialdemokratisk regering kan vi satsa på skola, högskola, omskolning och vuxenutbildning och därmed skapa möjlighet för alla till en rikare och tryggare tillvaro.

AG


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0