Borgarna kan inte skylla på finanskrisen – redan 2007 frös man anslagen

Ett kraftfullt uttalande mot regeringen antogs på den socialdemokratiska distriktskongressen för Örebro län i helgen.

Det håller inte för landets moderatstyrda regering att skylla på finanskrisen 2009. Redan två år tidigare, 2007, la man grunden för de problem som kommuner och landsting brottas med i dag. Då frös man statsanslagen till kommunerna och även t ex landstingens läkemedelsanslag. Och värre ska det bli när valet är över.

Just i år, valåret, sprätter regeringen ut något man kallar konjunkturstöd, men från och med 2011 när valet är över, försvinner de pengarna också, sa distriktsstyrelsens föredragande när förslaget till uttalande presenterades.

Kongressens uttalande:

”Den moderatledda regeringen har gett besked om att den kommer att plocka bort tolv miljarder från kommunerna och landstingen nästa år och åren därpå. Regeringen prioriterar hellre skattesänkningar till dem som har det gott ställt än pengar till sjukvård, äldreomsorg och skola.

Tolv miljarder kr – närmare tio tusentals arbetstillfällen. Det handlar om personal inom förskola, skola, sjukvård, hemtjänst, kollektivtrafik och mycket mer som är viktigt för vår gemensamma välfärd.

För Örebro läns landsting kan det handla om cirka 100 miljoner kronor, vilket som ett exempel är vad tre normalstora vårdcentraler kostar. I Örebro har kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme, Fp, sagt att han inte ser något problem i att pengarna tas bort. Det är inte svårt att förstå att detta inte stämmer. Möjligheterna att upprätthålla en bra välfärd för medborgarna i Örebro län kommer att bli betydligt svårare.

Konjunkturinstitutet gör bedömningen att regeringens engångssatsning för 2010 inte räcker till. Deras prognos för kommunsektorns utveckling bygger på att kommunerna tillförs 13,5 miljarder mer än vad regeringen nu har sagt. Om inte de nya resurserna tillförs kommer välfärden kraftigt att försämras. Det betyder nedskärningar i vård, skola och äldreomsorg.

De borgerliga partierna lovar nu ytterligare skattesänkningar med 100 miljarder kronor under kommande år, före mer pengar till välfärden. Nästa mandatperiod blir det därför ytterligare stora nedskärningar i välfärden om den moderatledda regeringen vinner valet i höst.

För oss socialdemokrater är vår gemensamma välfärd viktigare än nya stora skattesänkningar till dem som redan har det gott ställt. Vi vill att Sverige ska vara ett möjligheternas land för alla. När invånarna i Örebro län går till val i höst ska de veta att det är ett val mellan ökade klyftor och fler jobb. Fler jobb innebär mer pengar till vår välfärd. Men den rödgrön regering blir det fler i arbete för en starkare ekonomi. Då blir också välfärden bättre för alla.”

LB


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0