Alla måste vara lika inför lagen - även Göran Persson

"För en tid sedan redovisade Sveriges Television att ett antal höginkomsttagare, som är socialdemokrater, har utnyttjat det av den borgerliga riksdagsmajoriteten beslutade skatteavdraget för så kallade hushållsnära (överklassnära) tjänster. För detta kritiseras de i högt uppskruvat tonläge.

Det ger anledning till en märklig fråga: Ska lagar, som beslutas av en viss riksdagsmajoritet, inte gälla för medlemmar i partier, som röstade emot lagarna? Det blir ganska konstigt!"

Det säger förre kommunalrådet Axel Gisslén (S) och fortsätter:

"Om en rödgrön riksdagsmajoritet efter valet, mot de borgerliga partiernas röster, beslutar att höja ersättningarna i arbetslöshetsförsäkringen, skall den höjningen då inte få utnyttjas av arbetslösa medlemmar i de partier, som röstar emot?

Skatteavdraget för hushållsnära tjänster är orättfärdigt eftersom det gynnar höginkomsttagarna. Det är en mycket stor andel av höginkomsttagarna, som utnyttjar avdraget och en mycket liten andel av låginkomsttagarna. Det är självklart eftersom skatteavdraget är mest värt för höginkomsttagare. Det är också i de grupperna det är tradition att leja bort städning och liknande.

Skatteavdraget för hushållsnära tjänster är ett dyrt system, som ökar klyftorna i samhället. För samma summa skattepengar kunde man göra något bättre, som minskade klyftorna.
Det är inte Göran Perssons fel att han får detta skatteavdrag. Men att han får det bevisar att systemet är fel.
Eller ska vi ha lagar i Sverige, som gäller olika beroende på vilken partifärg medborgarna har?"

Axel Gisslén Axel Gisslén


Kommentarer
Postat av: Amanda

Skillnaden är att för att få rutavdraget krävs att man själv fyller i det i deklarationen, medan höjd a-kassa är automatiskt för alla medlemmar.

Lär er att skilja på äpplen och päron.

2010-04-27 @ 00:46:31
Postat av: LB

Svar direkt till Amanda: Du är lite rolig du, som inte vill förstå en liknelse.

För övrigt är a-kasseavgiften också avdragsgill. Du kontrollerar väl att den anges till rätt belopp i din deklaration, får vi hoppas.

Du har också möjlighet att sänka avdragsbeloppet i deklarationen om du tycker att det är för högt.Låt oss ta ett annat exempel:

Vid beslutet 1963 om högertrafik i Sverige röstade 294 för och 50 emot i riksdagen. Naturligtvis började sedan även alla som röstade emot att köra på höger sida 1967. Man har alltså inte andra regler och lagar för några, bara för att de var emot att reglerna infördes.Men hur vi än bollar med äpplen, päron och apelsiner, kvarstår de fakta Axel Gisslén pekar på. Och då särskilt att skatteavdraget för hushållsnära tjänster är ett dyrt system, som ökar klyftorna i samhället. För samma summa skattepengar kunde man göra något bättre, som minskade klyftorna.Det hade varit roligare att få höra din kommentar om detta istället för att återigen få läsa ett nålstick mot Göran Persson.

2010-04-27 @ 09:34:41
Postat av: Amanda

Jag gav inte ett nålstick mot Persson. Faktum är att jag tvivlar på att han egentligen är emot avdraget.

2010-04-27 @ 10:33:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0