I moderaternas Sverige kan var fjärde hushåll inte få fram 5 000 kr

Hushållens ekonomi har inte blivit ett dugg bättre med vår moderatstyrda regerings alla skattesänkningar.
Tonerna om jobbskatteavdragets fantastiska effekter klingar väldigt falska när man vet att så mycket annat har blivit dyrare - vilket naturligtvis drabbar pensionärer och andra utan jobbinkomst, extra hårt. Ta t ex bara den nya hårda skatten på bilförsäkringarna på 32 procent.

De senaste årens högerpolitik har helt uppenbart endast gynnat höginkomsttagare. Faktum är att drygt tre av tio hushåll inte klarar en oförutsedd utgift på 10 000 kr utan att det märkbart påverkar ekonomin. Och hälften uppger att de inte klarar en extrautgift på 20 000 kr. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar som publiceras i dag.

Nästan ett av fyra hushåll uppger att de har svårt att klara en oförutsedd utgift på 5 000 kr. Och drygt tre av tio skulle idag ha svårt att klara ett oväntat utlägg på 10 000 kr. Hälften av hushållen uppger att de inte skulle kunna hantera en extrautgift på 20 000 kr.

Mer kvar i plånboken? - du pratar strunt, Anders Borg.
När var fjärde hushåll inte klarar en oväntad utgift på 5 000 kr är det uppenbarligen helt fel på din blåa politik.

– Att så pass många inte klarar en oväntad kostnad i storleken 5 000 kr är oroande, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar i en presskommentar.

Den sociala situationen påverkar stort. Bland dem som är sambo eller gifta med hemmavarande barn svarar knappt två av tio att de inte klarar ett oplanerat utlägg på 5 000 kr. Sämst förutsättningar har ensamstående med hemmavarande barn, där mer än hälften inte klarar en oplanerad utgift på 5 000 kr.

– Generellt har ensamstående med barn en tuff ekonomisk situation, fortsätter Elisabeth Hedmark. En lön ska räcka till hela hushållet och därför är det också svårare att spara ihop till en bra buffert.

Länsförsäkringars undersökning finns att läsa HÄR i sin helhet.

LB

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0