Media tiger om sanningen som skulle stoppa en borgerlig valseger

De borgerliga mediernas förtjusning över att lyfta fram Reinfeldt som en mer trovärdig statsman,
jämfört med Mona Sahlin, bygger antingen på okunskap eller ovilja att se verkligheten.
Hur uppförde sig Reinfeldt under den förra ekonomiska krisen? Den som skapades av Carl
Bildt.

Jämför man borgerlighetens oförmåga då med Ingvar Carlsson och Mona Sahlin, som fick ta
oss ur den ekonomiska röra som Carl Bilds regering försatte oss i, så blir jämförelsen inte till
Reinfeldts fördel.

Då beslutade s-regeringen, förutom om nedskärningar i statsfinanserna (betydligt mer rättvisa än
nu) också om överskottsmålet. Det överskott som nu har grundlagt vår förmåga att klara den
globala finanskrisen på det sätt som vi har gjort.

Finanskrisen kommer ur de marknadskrafter som alliansregeringen så hängivet företräder.
Det är upprörande att nu i alla borgerliga tidningar få läsa allt det beröm som skrivs om
Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs insatser, som om det skulle vara dom som värnade oss från den
globala ekonomiska härdsmältan.

Det var de samlade ekonomiska miljarderna från s-regeringens överskottsmål som i realiteten var vårt skydd.
Varför förtigs detta så fullständigt? Svaret är sannolikt att detta skulle omöjliggöra en borgerlig
valseger.

Från ett överskott då, har vi nu istället ett underskott i statsbudgeten. Ett hål på cirka 100 miljarder kronor,
som de stora orättvisa skattesänkningarna (jobbskatteavdraget) har skapat.

Tänk att det ska vara så svårt för borgerligheten att se sanningen.
Ovilja eller okunskap? Eller både och.

Arne Gren

Kommentarer
Postat av: emil

Desperat?? Ingen kris skapades av Bildt. Flumskoleoffer. Stackars dig.

2010-05-31 @ 09:45:57
Postat av: LB

Till Emil:Intressant att även moderatsympatisörer läser S-bloggar. Det betyder ju att det finns hopp för det här landet. Du behöver inte skämmas över att du vill lära dig mera om vad som är en bra och rättvis politik.

Så nästa gång du kommenterar kan du stolt framträda med ditt namn och inte gömma dig bakom en anonym signatur.Vad är det i sak in blogginlägget din egen ”flummiga” politik inte stämmer med? Förnekar du överskottsmålets existens? Förnekar du dagens budgetunderskott? Förnekar du den politik som Carl Bildt förde som statsminister?Vaddå stackare, för övrigt? Bloggaren är det inte särskilt synd om och tydligen inte dig heller. Du tycks tillhör de få procenten rika som tjänat på den nuvarande moderatstyrda regeringens politik. Man anar nämligen tydligt desperationen i din kommentar. Man förstår att du egoistiskt vill behålla dina pengar och inte dela med dig till andra.Flumskola, tja, det kan man ju också diskutera vem som har gått i...

Bloggaren känner jag väl och han är mycket känd för sina raka, tydliga och väl underbyggda politiska åsiker.

2010-05-31 @ 10:30:55
Postat av: Bengt Nilsson

Ja det verka snarare vara Emil i Lögneberga ovan, som gått i högeralliansens handlingsförlamade flumspår som det är synd om!

För vad är det som Reinsvält och Borg egentligen gjort som gör dom till sådana pedistalupphöjda jesuslikandne ikoner i borgerlig press?

Jo de har berikat den redan rika tredjedelen av befolkningen på de sjukas, arbetslösa och obemedlade och med låg status befolkningens bekostnad.

Samtidigt som högern överför våra, av den äldre generationen skapade offentligt drivna välfärdsverksamheterna inom skola, sjukvård och äldreomsorg till sk "välfärdsföretag" där våra skattepengar rinner ner om vinstpengar till de oftast ökända och skattefuskande ägarna!

Samtifigt som dessa oseriösa, hermetiskt tillslutna, odemokratiska, vinstdrivande företag alltmer vändersig till den ekonomiskt mest attraktiva kunden med tjock plånbok eller privat försäkring!

På så sätt kommer högern att i sin totalitära privatiseringsfanatiska stil rasera allt vad som heter av solidarisk offentlig välfärd där alla värderades lika och fick samma rättigheter till skola, sjukvård och äldreomsorg, allt efter behov!Bengt Nilsson, röd gråsosse

2010-05-31 @ 11:28:36
Postat av: Henrik Vallgren

Vilken regering anser du att bar ansvaret för statsbudgeten 1991?För mig är det solklart: (s) spikade höstbudgeten hösten 1990. Tydligen behöver du påminnas om att Kjell-Olof Feldt avgiock i protest mot den oansvariga (s)-politiken som skapade kaoset.Studerar man statistik över statsskulden finner man att krisen bröt ut i maj 1991, dvs fyra månader före valet! Någon gräns för hur mycket man försöker skylla ifrån sig får det väl ändå finnas?

2010-05-31 @ 11:41:26
URL: http://nyspråk.se/politik
Postat av: Leif Ekstedt

Förhoppningarna om en Borgerlig valseger ökar dag för dag. Regeringen gör det mesta rätt.

2010-06-01 @ 12:23:30
URL: http://www.stnkavtvivel.blogspot.com
Postat av: LB

Till Leif:

Det mesta rätt räcker inte om man styr ett land. Nästan träff är lika mycket bom. Så tyvärr, du bör nog fortsätta att leva på förhoppningar.

2010-06-01 @ 13:00:43
Postat av: Amanda

LB

Så Socialdemokraterna gör alltid 100% rätt? Tillåt mig att skratta eller låt ej, jag kan inte låta bli i vilket fall.

Halleluja, heliga sossar...

2010-06-01 @ 14:14:00
Postat av: Johannes Wilson

Hej,Jag tror du måste ha tagit fel på plus och minus, när du skriver "Från ett överskott då, har vi nu istället ett underskott i statsbudgeten. Ett hål på cirka 100 miljarder kronor". Det är svårt att ta dig seriöst när du slänger ur dig ogrundade argument.Kan rekommendera lite läsning:

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/stora-overskott-i-statsbudgeten_4781109.svd"Under januari-april [2010] uppgår överskottet i statsbudgeten till 98 miljarder kronor."Vidare skriver LB att "[någon tidigare kommentator] tycks tillhöra de få procenten rika som tjänat på den nuvarande moderatstyrda regeringens politik". Enligt SCB finns 4,4 miljoner löntagare i Sverige. Av dessa får 3 miljoner höjd skatt med en rödgrön regering. Hur man kan se dessa 70% av Sveriges löntagare som några "få procent" är för mig en gåta. Du får gärna förklara var du hittat att hela Sveriges befolkning - med undantag av några få procent - förlorar på den förda politiken.Vänligen,

JW

2010-06-01 @ 14:23:17
Postat av: LB

Amanda, en del människor har en förmåga att tro att de läser någonting helt annat än det som står framför dem.

Inte ens den heliga påven är ofelbar, heter det. Och ingenstans kan jag se att någon påstår att socialdemokrater gör allting 100 procent rätt.

Du tror ju inte ens själv på det, men lägger gärna orden i min mun. Konstig logik.

2010-06-01 @ 15:18:36
Postat av: Peter H.

"Den som skapades av Carl Bildt."Varför ljuger du Arne Gren? (s) har själva erkänt att de var ansvariga för 90-talskrisen: www.aftonbladet.se/nyheter/article17078.abFörnekar du denna rapport?

Postat av: Arne Gren med svar till alla kommentarer

Svar till Emil.

Tråkigt att du vill vara anonym. Det verkar lite räddhågat och lågsinnat, och det är inte vanligt att svara på sådana inlägg. Men OK.Beträffande Carl Bildts ansvar för den ekonomiska krisen då, så får du läsa svaret till Henrik Vallgren. Där redovisar jag fakta för det politiska skeendet. Jag är för gammal för att ha gått i någon flumskola, så något offer är jag inte.Svar till Henrik Vallgren.

De ekonomiska svårigheter som Sverige hamnade i under 90-talets början har sin upprinnelse redan i slutet av 80-talet.

Först kom borttagandet av taket för bankernas utlåning. Sedan kom valutaavregleringen.

Detta lade grunden till den fastighetsbubbla som försatte Sverige i ekonomiska svårigheter.De åtstramningsförslag som (s)-regeringen la fram bland annat. löne- och prisstopp accepterades inte och s-regeringen avgick i februrari 1990Bildt fick då chansen att bilda regering men avstod.

Ingvar Carlsson fick fortsätta att regera (nu med Allan Larsson som finansminister) med de svårigheter som fanns, och med ett valutautflöde redan i oktober 1990 med tryck på höjda räntor.Valet 1991 vanns av borgerligheten, men utan egen majoritet. Ny Demokrati kom in och gav sitt stöd till Carl Bildt som statsminister.

Det gick som bekant inte så bra, trots att vi enligt Bildt då hade fått den mest kompetenta regeringen någonsin.Då som nu var det alla skattesänkningar som ökade budgetunderskotten och staten fick låna 10 miljarder i månaden.Den 18 september 1993 fick Carl Bildt, påmotad av Bengt Westwrberg, motvilligt begära hjälp av Ingvar Carlsson och Mona Sahlin.

Efter turer med bland annat Alf Svensson kom regering och opposition överens söndagen de 20 september 1993.Påståendet att socialdemokraterna hade ansvar för budgeten 1991 är helt fel.I övrigt hoppas jag att det jag redovisat ger svar på Emils och Henriks och även övrigas kommentarer.Arne Gren

2010-06-01 @ 23:14:49
Postat av: LB

Kära Johannes Wilson. Du skriver själv att det finns 4,4 miljoner löntagare i Sverige. Många har fått lägre skatt, en del riktigt mycket lägre skatt. Men så finns det några miloner svenskar till i det här landet. Och du verkar inte tänka på att mycket har blivit dyrare också. Som det som blir över i plånboken går åt till. T ex har borgarna infört en 35-procentig skatt på den obligatoriska bilförsäkringen.Och det finns alltså väldigt många miljoner människor som drabbas hårt av detta - alla som inte får göra den moderatstyrda regeringens jobbskatteavdrag. Det är exempelvis 1,6 miljoner pensionärer, cirka 500 000 långtidssjuka eller förtidspensionärer, alla som är arbetsoförmögna på grund av handikapp etc, cirka 400 000 arbetslösa och så vidare.

Faktum kvarstår att det bara är en liten procent som kunnat tillgodogöra sig det mesta av mandatperiodens skattesänkningar.Inte minst märks det hur situationen är i landet på kommunernas skenande kostnader för socialbidrag och på hur skuldberget växer hos Kronofogden. Det senare ökade med hela 9 procent förra året. Siffran börjar närma sig 0,4 miljoner svenskar. Och aldrig någonsin har så många pensionärer hamnat hos Kronofogden.Ska vi fortsätta skattejämförelserna: En person med 20 000 kr i månadslön har fått en nettoinkomstökning i år med 1,5 % eller cirka 195 kr. En person med 35 000 kr i lön har fåt en ökning med 2,2 % eller drygt 300 kr. Är det rättvist? Redan här gynnas de som är "rikare".Efter en socialdemokratisk valseger kommer det också att finnas skatter, men precis som före 2007 kommer de att vara rättvisa.

2010-06-01 @ 23:56:57
Postat av: Henrik Vallgren

Du skriver att:"De ekonomiska svårigheter som Sverige hamnade i under 90-talets början har sin upprinnelse redan i slutet av 80-talet."Ändå är krisen Bildts fel?Vilken finansminister presenterade höstbudgeten 1990? Det gjorde så klart Allan Larsson. Jag noterar häpet att socialdemokratin ändå saknar ansvar för denna budget, som naturligtvis gällde för år 1991.

2010-06-02 @ 02:33:17
URL: http://nyspråk.se/politik
Postat av: Amanda

LB

Nej, nu är jag verkligen förvirrad. Du skrev "Det mesta rätt räcker inte om man styr ett land. Nästan träff är lika mycket bom. Så tyvärr, du bör nog fortsätta att leva på förhoppningar [om en borgerlig valseger].Ska jag tolka det som vi ska ställa högre krav på de borgerliga eller har du om igen formulerat dig mindre begåvat?

2010-06-02 @ 07:29:35
Postat av: Amanda

LB,

Rättvisa skatter, vad fasen betyder det egentligen? Att alla har exakt lika mycket pengar kvar i slutändan oavsett lön? Att alla betala på kronan lika mycket skatt? Att alla betalar samma procentsats skatt? Eller någonting annat?

"Rättvis skatt" finns inte, sluta missbruka subjektiva känsloord i tid och otid och tala så man förstår.

Själv skulle jag säga att det är ganska schyst att låginkomsttagare fått procentuellt större skattesänkningar, men du som rättvis sosse är väl inte nöjd förrän det inte spelar någon roll vad man gör om dagarna.

2010-06-02 @ 07:35:15
Postat av: LB

Amanda:

Normalt skulle jag inte publicera en kommentar där någon chikanerar en annan persons begåvning. Men eftersom det är mig du hoppar på så gör jag ett undantag. Din kommentar visar nämligen bara din egen nivå. I min förra kommentar uppmanade jag dig att läsa innantill och inte fantisera ihop vad det är du tror att du läser.

Det gäller fortfarande.

Människor skulle kanske börja lyssna på dig om du börjar prata politik istället för att komma med hjärnspöken.

Blädda gärna bakåt i bloggen och se vad som skrivits tidigare i bland annat skattefrågan.

2010-06-02 @ 10:40:42
Postat av: Henrik Vallgren

Amanda:

Rättvisa skatter innebär rimligtvis att du på samma inkomst betalar samma skatt - oavsett hur många år du har tjänat in den på. Sossarnas straffbeskattning av akademiker uppfyller inte det kriteriet.

2010-06-02 @ 11:19:14
URL: http://nyspråk.se/politik
Postat av: Amanda

Det var inte din begåvning jag ifrågasatte, bara just formuleringen. Det är skillnad, men jag ber om ursäkt eftersom det uppenbarligen togs som en förolämpning.Jag anser dock fortfarande att du inte svarat på min fråga. Är det bara borgarna som måste ha alla rätt eller gäller det alla och om det senare, hur ska någon komma till makten om ingen som du säger gör allting rätt?

2010-06-02 @ 12:38:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0