Fortsatta höga företagsvinster under krisen – anställda fick ta den ekonomiska smällen

Näringslivet har kunnat ligga kvar på vinstandelar på över 30 procent under den ekonomiska krisen och klarat sig betydligt bättre än under lågkonjunkturen efter år 1990.

Företagens anpassning den här gången har i hög grad klarats genom att de anställda fått ta smällen i form av fler arbetslösa

Nu pekar kurvorna tydligt uppåt med fortsatt höga vinster. Men under det närmaste halvåret kommer arbetslösheten inte att minska. Den bedömningen gör Unionen i sin halvårsvisa branschbarometer som publicerades i dag, utifrån företagens egna anställningsplaner.

Detta betyder inte att det är bra om företag får avskeda folk hur som helst och marknadskrafterna får råda ensamma utan inblandning från lagstiftning och avtal.
I rapporten pekar Unionen också på att regelverk och stöd för omställning har en avgörande betydelse.

Om det svenska näringslivet ska kunna fortsätta att hantera nedgångar på ett flexibelt sätt och därmed snabbt kunna vända utvecklingen som nu skett, behövs ett regelverk. Om förutsättningarna för omställning för de anställda skulle försämras så skulle näringslivet drabbas hårt i en kommande nedgång.

– Det är av avgörande betydelse för företagen att ha kompetenta medarbetare. Både för att hävda sig i den allt hårdare internationella konkurrensen och för att hantera nedgångar i konjunkturen. För individen är kompetens det bästa sättet att stärka sin trygghet och möjlighet till fortsatt utveckling. Därför är det strategiskt viktigt att samhället behåller och stärker möjligheterna till kompetensutveckling, inte minst för att underlätta för näringslivet i konjunktursvackor. Unionen har nu bidragit genom de avtal vi träffat om ökade satsningar på kompetensutveckling, säger Gösta Karlsson, förbundsekonom på Unionen.

LB


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0