Ingen nyhet med vänsteruniversitet i Sverige

Intressant läsning i Dagens Nyheter. Knappast heller någon nyhet - men värt att uppmärksammas. I ett land som vårt där vår välfärd och rättvisa byggt på socialismen.
Liberalismen är och förblir grunden för vårt ekonomiska system både här i Sverige och i USA - och i världen. Skillnaden är bara att i USA flankeras deras liberalism av kristen tro och konservatism och i Sverige av socialism.
 Därför har vi ett långt mer jämlikt och rättvist samhälle. 

I USA har man dock allt för ofta låtit den extrema kristendomen och konservatismen få för stort utrymme, medan vi i Sverige inte låtit samma sak hända med vår socialism. Socialdemokratin, med sin starka betoning även på andra delen av begreppet har gjort Sverige till ett gott land. Alltså är universitetens vänsterorientering inget märkligt. 

Men givetvis hade mer kunskap om liberalismen varit bra. För den idealisering som nu börjar växa fram blir minst sagt ensidig och okritisk. Liberalismen har trots allt sin grund i nattväktarstaten. Precis så som Anders Borg "ung och naiv" uttryckte sig på åttiotalet som finns att hitta i ett Youtubeklipp från en Aschberg show. Och denne man är nu finansminister. Hjälp!

Önskvärt är dock ett nytt ekonomiskt system som även tar hänsyn till vår jords begränsningar. När vi i Sverige lever som om det fanns tre jordklot - mao krävs det tre jordklot för hela jordens befolkning att få en levnadsstandard som vi.

Men med facit i hand för hur planekonomi kommit att te sig i den socialistiska kommunismens namn och hur före det, konservatismen delat upp människor i allt från kung av guds nåde till livegen - så måste detta nya ekonomiska system vara något helt annat. Hur det kan lösas är en gåta, men innan vi hittat dit, är liberalismens marknadsekonomi den mest effektiva och trots allt "rättvisa" med stora inslag av socialism vill säga - alltså Socialdemokrati.

Maria Stopek

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0