Är det okunnighet eller politisk bluff, det där med välfärdssatsningar?

Den globala ekonomiska krisen skapades av de marknadskrafter som Alliansen i så hög grad prisar. Samma marknadskrafter hjälpte Grekland att manipulera statsfinanserna och försätta landet i den ekonomiska situation de är i idag.

Nu får en ”socialdemokratisk” regering där lösa deras ekonomiska kris precis som sosseregeringarna också fick göra i Sverige efter Carl Bildtregeringen.

De starka svenska statsfinanserna beror på att (s)-regeringarna i samband med saneringen av Bildt-regeringens underskott införde det överskottsmål, som gav ett plus i statsbudgeten på 73 miljarder år 2006.

Ett överskott som Perssonregeringen gnetade ihop.

Nu efter Reinfeldt har budgetöverskottet raderats och vi har i stället ett budgetunderskott på cirka 70 miljarder.

Detta gör att jag kraftigt reagerar på ett inlägg nyligen i Nerikes Allehanda från Johan Pehrson, som riktar sig till vår socialdemokratiska riksdagsledamot, Matilda Ernkrans från Hallsberg.

Trots budgetunderskott, och sänkta skatter, som minskar resurser till välfärden så påstår Johan Pehrson att: ”Samtidigt har stora satsningar gjorts på välfärdssektorn och att renovera trygghetssystemen.”

Vadå?

 – De nya sjukförsäkringsregler där läkares sjukintyg inte accepteras av Försäkringskassan hur sjuka människor än är. 
 – De A-kasseförändringar som kastat ut mer än 100 000 människor ur detta trygghetssystem, är det en satsning på välfärden?
 – Att resurserna till AMS har skurits ner med 13 miljarder kr och minskat arbetsmarknadsutbildningen just när arbetslösheten ökar dramatiskt och behovet av ny kompetens ökar kan väl inte heller öka tryggheten?

Är det okunnighet om de faktiska förhållandena eller är det ett försök till ren politisk bluff, detta med de stora satsningarna på välfärden?

Politik och retorik måste hänga ihop.

Det är synd om de människor, som tryggt har kunnat lita på de kloka socialdemokrater, som sedan 1930-talet och många årtionden därefter byggt det välfärdssamhälle, som nu monteras ner av Alliansen.

Om vi upplever att vi kan dra rätt slutsatser av de kriser vi tvingas in i kan vi minska risken att de upprepas.

Var det rätt beslut att sänka skatten (dessutom orättvist) och därmed minska inkomsterna till stat, kommun och landsting när den globala ekonomiska krisen ändå krävde så stora resurser för att säkra banksystemen?

Arne Gren.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0