Så blev verkligheten med det ”nya arbetarpartiet”

"Om du i grunden ska förändra den svenska välfärdsmodellen måste du inrikta dig på att försvaga fackföreningsrörelsen och därmed dess starka roll för social utjämning.
   Det effektivaste sättet är att på politisk väg göra det dyrare att vara medlem i en fackförening.
Lägg därtill åtgärder som försvagar a-kassans roll.
   På så vis sätts hela samhällsprocesser igång som motverkar hela välfärdsmodellen. Ty om fackföreningarna försvagas tillräckligt mycket kommer de inte att klara av att stå emot låglönemarknader och sociala nedskärningar.
   Då ligger vägen öppen för en snabbare samhällsförändring."

Detta är ett citat ur boken "BOKSLUT REINFELDT".

Stämmer påståendet i citatet? Här några fakta.

1. Redan från och med den 1 jan. 2007 så avskaffades rätten att dra av fackföreningsavgiften i deklarationen.  ( Arbetsgivarana behöll sin avdragsrätt).

2. Alliansregeringen tog också från den 1 jan. 2007 ut en extra avgift till a-kassan. För en inkomst på mellan 15.000 - 16.000 kr per månad, höjdes avgiften med 364 kr per månad.

3. Den 1 juli 2008 differentierades a-kasseavgiften. Ju högre arbetslöshet, desto högre a-kasseavgift. Effekten blev att de som hade de lägsta lönerna men den högsta risken för arbetslöshet får betala mest.

4. Men man gjorde inte bara a-kassan dyrare, man försämrade den också. Högsta ersättningen var 2006 16.060 kr per månad före skatt, den sänktes nu till 14.960 kr per månad alltså med 1.100 kr per månad.
Men om någon varit arbetslös längre än 200 dagar skars ersättningen ner med 1.900 kr och hade man gått arbetslös längre än 300 dagar förlorade man 2.800 kr per månad före skatt.

"Om man vill förändra den svenska välfärdsmodellen måste man försvaga fackföreningsrörelsen", inleddes citatet ovan.
Har alliansen lyckats i sin strävan?
Ja tyvärr:

LO har förlorat 216 700 medlemmar. TCO 50.000 och SACO 5.000 medlemmar
De differentierade avgifterna till a-kassan, som slår hårdast mot LO, förklarar skillnaderna i medlemsraset.

"Kostnaden som är förknippad med att driva igenom oansvariga löneökningar som leder till ökad arbetslöshet och därmed högre utgifter för arbetslöshetsförsäkringen kommer på så vis att bli tydligare". (Ur regeringens Prop.2007/08:1.)

Vad säger alliansens företrädare till fackens medlemsras?
Jo att dom får skylla sig själva. "frågan bör huvudsakligen ställas till fackförbunden". Så säger Fredrik Reinfeldt i en Eko-intervju.

Så var det med det nya arbetarepartiet som, före valet, sa sig värna om starka fackföreningar, kollektivavtal och arbetsrätten.

När retoriken inte stämmer med politiken blir det politiskt ohederligt.
Arne Gren.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0